Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Sinterklaas komt aan in fictief dorpje Zwalk: ‘You never Zwalk alone’

Hopelijk maakt hij geen werkwoord van de plek waar hij aankomt, anders dan gaat het straks nog helemaal de verkeerde kant op in Zwalk met Sinterklaas. Maar in elk geval nóóit alleen.

Geen Apeldoorn of Zaanstad dit jaar, maar Zwalk. Zo heet het niet echt bestaande dorpje waar de goedheiligman dit jaar z’n intrede doet zaterdag. Dit nieuwtje komt uit de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal van dit jaar.

Geheime intocht

Voor de komst van de sint is dit jaar gekozen voor een geheime intocht vanwege de coronamaatregelen. Maar deze geheime plek vinden is vrijwel onmogelijk. De optocht vindt namelijk plaats in het fantasiedorp Zwalk. Rondje Twitter leert al gauw dat het aankomstdorp door de oplettende kijker wordt herkend als Spakenburg, maar voor de gelegenheid dus even totaal anders heet.

„Ik dus serieus zoeken op Google Maps waar Zwalk ligt…”, schrijft iemand, waarna iemand anders hem al gauw uit z’n droom helpt. Want niet alleen Sinterklaas bestaat niet echt, ook Zwalk is verzonnen.

Lees ook: Spuitjes in plaats van snoep tijdens Sint Maarten?

Burgemeester Matthijs

Matthijs van Nieuwkerk is in de rol gekropen van burgemeester van Zwalk. De kersverse burgemeester van het plaatsje zei dat hij de enige was die instemde met het organiseren van de optocht. Het evenement zal volgens Van Nieuwkerk „Zwalk echt op de kaart zetten”.

Op sociale media wordt over het algemeen positief gereageerd op de aankomstplek van de sint. Zo wordt onder meer geschreven van een „meesterlijke zet” om de intocht op deze manier onbereikbaar te maken voor publiek. Anderen reageren dat ze graag in Zwalk willen wonen. De hashtag #Sinterklaasjournaal was na de uitzending de meest gebruikte hashtag op Twitter, Zwalk stond op vijf. Ook Zwarte Piet was van de partij, en ook een mind fuck Zwarte Piet.

https://twitter.com/SimonZijlemans/status/1325848489507565569

Presentatrice Dieuwertje Blok brengt tot slot sommige kleuters het hoofd op hol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.