Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Kabinet: verkoop messen aan jongeren moet totaal verboden worden

Het kabinet wil de verkoop van messen aan minderjarigen landelijk verbieden. Dat lieten ministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker (Justitie) vandaag weten.

Het verbod maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen om het dragen en gebruik van messen door jongeren tegen te gaan. Sinds vorig jaar vinden er steeds vaker steekincidenten plaats waarbij minderjarigen betrokken zijn. Daarom heeft het kabinet samen met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten een actieplan opgesteld om deze vorm van geweld tegen te gaan.

Veel soorten messen zij al verboden

Het dragen van veel soorten messen is landelijk al verboden. Deze regels worden de komende tijd verduidelijkt, zodat er beter kan worden opgetreden tegen mensen die steekwapens bij zich dragen. De gemeente Zaanstad besloot onlangs al om lokaal een aangescherpt verbod in te voeren. Direct daarna werd – in oktober – een maaltijdbezorger neergestoken. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich eerder dit jaar ook uit voor een aanscherping.

Een foto van minister Sander Dekker
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. Foto: ANP / Remko de Waal

Een landelijk verbod op de verkoop aan minderjarigen maakt ook deel uit van het actieplan. Maar omdat het maken en aannemen van een wet tijd kost, wordt er in de tussentijd overlegd „met grote winkelketens over hoe tegen te gaan dat winkeliers legale messen – zoals keukenmessen – nog aan minderjarigen verkopen”, schrijven Grapperhaus en Dekker aan de Tweede Kamer.

Bezit messen onder jongeren ontmoedigen

Naast het verbod komt er onder meer een campagne om wapenbezit onder jongeren te ontmoedigen. „Lessen op school door bijvoorbeeld een officier van justitie en voorlichting door Halt dragen hier verder aan bij.” Ook moet het voor leerlingen die zich bedreigd voelen makkelijker worden om dat te melden, bij bijvoorbeeld een schooljongerenwerker of een wijkagent. Verder moet het voor scholen, in overleg met politie en de gemeente, makkelijker worden kluisjes te controleren.

Een woordvoerster van Sociaal Werk Nederland vindt de nieuwe maatregel „super”. Maar met een verbod is volgens haar het probleem niet opgelost. „Symptoombestrijding”, noemt ze het. „Er is veel meer aan de hand.” Samen met BV Jong, de bracheorganisatie voor jongerenwerkers, wil Sociaal Werk Nederland met het kabinet in gesprek over „de angstcultuur” onder jongeren. De zegsvrouw laat weten dat veel jeugdigen bang zijn om slachtoffer te worden van geweld en daarom met een mes op zak lopen. Volgens haar moet er in buurten geïnvesteerd worden, zodat jongeren in een veilige omgeving kunnen opgroeien.

Burgemeester Zaanstad is blij

De eerder genoemde gemeente Zaanstad is blij met het plan van het kabinet om de verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden. „We zijn blij met het actieplan van het Rijk. Er staan maatregelen in die ons ook lokaal verder helpen zoals het verduidelijken van (landelijke) regels rondom wapen- en messenverbod”, zegt burgemeester Jan Hamming, die zich al geruime tijd inzet om dit probleem landelijk op de agenda te krijgen. „Ook vinden we het belangrijk dat er een wetsvoorstel komt dat het verbod van messen aan minderjarigen gaat regelen. Dat is een wetsaanpassing waar Zaanse inwoners ook nog een rol in hebben gespeeld. Zij deelden massaal een bericht via social media over dit onderwerp, wat tot veel publiciteit leidde.”

Lees ook: Burgemeesters: landelijk messenverbod voor jongeren is nodig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.