Pim Pauwels
Pim Pauwels Reizen 10 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Verborgen functie in vliegtuigen voorkomt dat je andere passagiers irriteert als je door gangpad loopt

Irritaties in het vliegtuig, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Iemand die veel te luidruchtig praat, bijvoorbeeld. Of een passagier in de stoel achter je die constant tegen jouw stoel schopt. Of ken je deze al: een passagier die langsloopt en daarbij een flinke ruk aan jouw hoofdleuning geeft, omdat die anders bang is om te vallen in het gangpad. Maar daar is dus al lang een oplossing voor.

Ongetwijfeld heb jij je ooit ontzettend gestoord aan een medepassagier. Vliegtuigcabines lijken het slechtste in de mens naar boven te halen. De lijst aan ergernissen in de lucht is lang, heel lang. Wat veel mensen niet weten is dat er voor veel van die ergernissen een oplossing is. Maar veel passagiers maken daar geen gebruik van.

Trekken aan hoofdsteunen als je door het gangpad van vliegtuig loopt

Eén manier waarop passagiers anderen écht irriteren, is door aan hoofdsteunen te trekken terwijl ze door het gangpad lopen. Is het je ein-de-lijk gelukt om in slaap te komen in de vaak veel te krappe stoeltjes, loopt er iemand langs die in zijn zoektocht naar steun een ruk geeft aan jouw leuning. Dag comfort, hallo irritatie.

Het lijkt misschien nodig om de stoelen te gebruiken om jezelf in evenwicht te houden terwijl je van de ene kant van het vliegtuig naar de andere loopt. Maar er is een speciaal veiligheidsmechanisme in vliegtuigen dat voorkomt dat je dit moet doen.

Dit is de verborgen, handige functie in vliegtuigen

Wat is dat veiligheidsmechanisme dan? Er is een kleine rail dat langs de onderkant van de bagageruimten (door cabinepersoneel ook vaak overheadcompartimenten genoemd) loopt. Dat is een houvast voor iedereen die door het gangpad loopt.

Veel vliegtuigen hebben greepjes bij de bagagebakken die houvast geven. Bron: AFP

Daarmee kun je veilig door het gangpad lopen, zonder steun te zoeken bij andermans stoelen. Zo voorkom je dat je andere passagiers irriteert. En als je goed oplet, zie je dat cabinepersoneel het goede voorbeeld geeft tijdens wandelingen door het gangpad.

Als je ziet dat crewleden hun handen tegen het plafond aanhouden, dan is dat ‘om de leuning vast te pakken als ze lopen’, zo schrijft reiswebsite Art of Travel, die meer verborgen functies van vliegtuigen op een rijtje zette.

Dronken passagiers en stoelen achterover leunen: dit is waar men zich het meest aan stoort in het vliegtuig

Deze methode moet het boarden van vliegtuigen makkelijker maken, en zo gaat het in z’n werk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties