Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 26 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Schiphol komt met actieplan tegen zomerdrukte, KLM stopt verkoop tickets vanaf Schiphol

Schiphol heeft een actieplan gepresenteerd om in de zomerperiode grote drukte op de luchthaven tegen te gaan. Het plan bestaat uit vier punten: het werven van meer medewerkers zoals beveiligers, het aantrekkelijk maken van werken op Schiphol, het optimaliseren van de doorstroming van passagiers en het maken van afspraken met luchtvaartmaatschappijen over planning van vluchten. Daardoor zouden er minder vluchten moeten zijn.

Volgens Schiphol moet met deze maatregelen de verwachte zomerdrukte in goede banen worden geleid. „Het is niet zo dat reizigers niet meer in de rij zullen staan, maar we doen wel de belofte dat wij er alles aan doen om reizigers een voorspelbare en aangename Schiphol-ervaring te bezorgen”, aldus topman Dick Benschop in een verklaring. „Tijdens de meivakantie zijn we direct van start gegaan met het ontwikkelen en uitvoeren van oplossingen voor de drukte. Dat doen wij samen met alle partijen die Schiphol vormgeven.”

Schiphol komt met actieplan tegen zomerdrukte

Gisteren maakte Schiphol al bekend dat de regels voor de start- en landingsrechten gaan veranderen, waardoor deze zomer minder vluchten zouden moeten vertrekken. Schiphol had ook overleg met de vakbonden over vermindering van de werkdruk voor beveiligers en bagage-afhandelaars. Vanwege grote personeelstekorten zijn er de afgelopen tijd lange wachtrijen en zelfs opstootjes geweest, waarbij de marechaussee moest ingrijpen.

De luchthaven gaat daarom inzetten op de werving van meer beveiligers. Er lopen diverse wervingscampagnes en op 11 juni is er een banenmarkt op de luchthaven. Daarnaast wordt een landelijke campagne begonnen, waar ook wordt gezocht naar schoonmakers en afhandelaars.

Verder zegt Schiphol dat in overleg met de bonden wordt gesproken over goede beloning voor werk op Schiphol. „Alle partijen voelen daartoe de urgentie.” Schiphol verwacht op korte termijn een onderhandelingsresultaat te kunnen presenteren.

Ook vandaag was het weer druk op de luchthaven. Zo sprak een reiziger van „een Efteling-gevoel”. Om 05.00 uur ‘s ochtends stond de rij al „tot aan de snelweg”. Medewerkers zeggen dat ze zijn uitgescholden.

Bekijk hier de verwachte drukte voor vandaag. Er zijn gelukkig ook rustige momenten, blijkt op social media:

Tijdelijk geen KLM-tickets vanaf Schiphol

Ook KLM neemt maatregelen tegen de drukte op de Amsterdamse luchthaven. De vliegmaatschappij legt namelijk de verkoop stil van tickets voor vluchten die de komende dagen nog gaan vertrekken vanaf Schiphol. Het gaat om tickets voor vluchten van KLM tot en met aanstaande zondag.

„We krijgen veel vragen van klanten die de rijen vanwege de security hebben gezien en het niet aandurven vanaf Schiphol te vertrekken”, zegt een woordvoerster. KLM biedt een omboekingsregeling aan.

Jan ‘totale mismatch met Birgitte’ uit MAFS doet zijn verhaal: ‘Ik klapte dicht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.