Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 22 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Ga je bijna op vakantie? Schiphol verwacht (hele) lange wachtrijen

Plannen voor een snelle vakantie? Schiphol waarschuwt voor langere wachttijden dan normaal tijdens de komende meivakantie.

Vanavond blikt de luchthaven vooruit op komende twee weken, die naar verwachting op piekmomenten even druk kunnen zijn als in 2019, voor de coronacrisis. Tussen 23 april en 8 mei verwacht Schiphol dagelijks gemiddeld 174.000 reizigers. Dat betekent dat vele reizigers hun geduld bij het inchecken en de douane even moeten bewaren.

‘Informeer je voor je op vakantie gaat’

De luchthaven bereidt reizigers voor op de drukte door hen online te informeren over tips en reisinformatie. Zo wordt aanbevolen op tijd naar Schiphol te komen, maar niet te vroeg: twee uur voor een Europese vlucht en drie uur voor een intercontinentale vlucht. Online inchecken versnelt het proces ter plaatse, net als thuis al een controle doen voor de geldigheid van paspoort en reisdocumenten. Drukke piekmomenten door vertrekkende reizigers verwacht de luchthaven tussen 07.00 uur en 10.00 uur en rond 14.00 uur.

https://twitter.com/Schiphol/status/1516758739507990536

Schiphol voorspelde al dat onder meer in de meivakantie langere wachttijden zouden ontstaan door personeelstekort. Gedurende de coronacrisis zijn veel werknemers bij de luchthaven vertrokken, al dan niet gedwongen. Niet iedereen keerde daarna terug. Ook vakbond FNV waarschuwde al dat er op drukke vakantiemomenten chaos kan ontstaan door een tekort aan mensen bij de beveiliging en afhandeling van passagiers en bagage. Volgens de bond lukt het niet om voldoende nieuwe krachten te werven voor de vele vacatures die openstaan.

Hoe wordt het in Eindhoven en Rotterdam?

Ook Eindhoven Airport waarschuwt voor langere wachttijden in de meivakantie. In totaal verwacht de luchthaven zo’n 100.000 passagiers in de week vanaf 30 april. Aanbevolen wordt minimaal 2,5 uur voor vertrek aanwezig te zijn, reis- en coronadocumenten vooraf goed te regelen en een mondkapje mee te nemen.

Rotterdam The Hague Airport rekent tussen 25 april en 8 mei op ongeveer 89.000 passagiers, zo’n 7000 per dag. Net als bij de andere twee luchthavens ligt dat aantal nog iets onder het cijfer van 2019, maar ook hier rekent men tijdens piekmomenten op extra wachttijd. Dat komt bij alle drie de luchthavens mede door personeelstekort. Rotterdam zet voor de ingang een tent neer waar mensen bij lange rijen beschut kunnen wachten. Het verzoek is twee uur voor vertrek aanwezig te zijn en niet eerder, aangezien incheckbalies dan nog niet open zijn.

Wil je – ondanks de verwachte drukte op Schiphol – tips over reizen lezen? Dat kan hier. Zo plaatste Metro deze week nog een verhaal over hoe mooi Lapland ook in de zomer kan zijn.

Nieuwe ontwikkeling in zaak Madeleine McCann: man in Duitsland verdachte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.