Richard Otto
Richard Otto Podcasts 31 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Robert Claus

Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een mediapersoon zijn of haar favorieten selecteren. Met vandaag: de vijf favorieten van Robert Claus.

Robert Claus werkt bij de stichting Regionale Publieke Omroep (RPO). Voor het samenwerkings- en coördinatieorgaan van de dertien regionale omroepen is hij verantwoordelijk voor communicatie en onderzoek. Media, communicatie en onderzoek vormen al zijn hele carrière een rode draad. Hij werkte als Research Manager bij Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM en TMF Hitradio. Na zijn overstap naar het Kijkonderzoek (SKO), kreeg hij de kans zijn passie als sportverslaggever bij RTV Utrecht in te vullen. Sinds een paar jaar combineert hij de regio, communicatie en onderzoek bij de RPO én is hij regelmatig te horen bij Namen & Rugnummers Live op Radio M Utrecht.

5 podcast-tips van Robert Claus

1. De Stemming van Vullings en Van der Wulp

Joost Vullings en Xander van der Wulp nemen je in deze podcast letterlijk mee naar de Haagse wandelgangen. Ik vind het interessant om te weten wat er in politiek Den Haag allemaal speelt. Joost en Xander zetten dat helder en toegankelijk op een rijtje. Ze geven duiding en vertellen ook wat er achter de schermen of, in Haags jargon, in de achterkamertjes allemaal afspeelt. Serieuze zaken, maar genoeg ruimte voor zelfspot, een cynische ondertoon of een vileine tussenzin. Ook goed aan deze podcast is de vormgeving en de opzet. Met zorg gemaakt en met terugkerende herkenbare rubrieken, in dezelfde volgorde zodat ik weet wat ik krijg en wat er nog komt. Het lijkt wel radio!

2. Wielerflits Podcast

Er zijn heel veel podcasts over sport. Ook over wielsport. Vaak is het in zo’n podcast maar wat babbelen. Bij Wielerflits niet. Zij zijn écht goed geïnformeerd. De redactie van Wielerflits maakt voor mij de beste wielerpodcast. Het is nieuwswaardig en het wordt gemaakt door kenners. Vooral als Nico Dick aanschuift over veldrijden dan spits ik mijn oren. Wil je dit jaar de Tourpoule op het werk winnen dan zou ik maar snel de podcast van Wielerflits gaan luisteren.

3. DRIVE met Mark Tuitert

Door podcasts nemen we weer de tijd om naar uitgebreide gesprekken te luisteren. Op radio hebben we daar helemaal geen zin in, zo’n lang gesprek. Twee minuten is genoeg en dan weer een plaat. Dat blijkt uit onderzoek. Noemen we het podcast, doen we oortjes in en maken we een wandeling door de buurt dan willen we het wel, zo’n lang 1-op-1 gesprek. De gesprekken van Mark Tuitert zijn een aanrader. Hij voert inspirerende en boeiende gesprekken op zoek naar drijfveren van sporters, wetenschappers en ondernemers. Mark heeft een goede nieuwsgierigheid waardoor er interessante gesprekken ontstaan. Voor je het weet begint de stappenteller te trillen en heb je alweer voldoende stappen gezet die dag.

4. Dit Was De Radio

Als echte radiofreak is dit een must listen voor me. Harm, Arjan en Ron nemen alle ins en outs in radioland door, hebben fijne gesprekken met radiomakers, vellen hun oordeel over echt alles en er is het fameuze blooperblokje. Even een uurtje, of langer, lachen, verbazen en bewonderen van en over al het moois en lelijks van de Nederlandse radio.

5. GLD Podcast – De dood van Robert

Op 14 april worden de Regiohelden Awards, voor het beste van de regionale omroep, uitgereikt. In de categorie Luistervink is ook de podcast ‘De dood van Robert’ genomineerd. Ik kende deze podcast van Omroep Gelderland nog niet. Door de nominatie – en de naam van de hoofdrolspeler – ben ik de 5-delige podcastserie gaan luisteren. Het luistert als een goed boek dat je niet meer weg kan leggen. Je blijft nog even in de auto zitten om nog een stukje te luisteren. Het is het verhaal over een verwarde jongeman die op een avond opeens overlijd. Journalisten Ellen Kamphorst en Jenda Terpstra van Omroep Gelderland gaan een jaar lang op zoektocht naar wat er nou precies is gebeurd… Je gaat deze podcast ‘bingewatchen’!

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Dimitry Vleugel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.