Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 21 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Op reis? Coronareispas binnenkort zonder boosterprik snel verlopen

De Europese coronareispas zal zonder boosterprik na negen maanden verlopen. De nieuwe beperkte geldigheidsduur geldt vanaf 1 februari. Dat heeft de Europese Commissie weten vandaag besloten.

Op een vaccinatie moet na een half jaar in principe een boosterprik volgen, stelde de Europese Commissie eerder voor. De EU-lidstaten krijgen daarbovenop drie maanden respijt om iedereen een herhalingsprik te kunnen geven. De nieuwe regels voor het digitaal coronacertificaat (dcc) gaan ook niet in op 10 januari, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar op 1 februari. Laat gestarte landen, zoals Nederland, hebben zo wat meer tijd voor de boostercampagne.

Hoop op de boosterprik

Nu de entree van de omikronvariant de zorgen over de oplevende epidemie nog vergroot, hebben meerdere EU-landen hun reisregels aangescherpt. Nederland hoopt dat zij die weer durven te laten vieren als straks reizigers voor het behouden van hun coronapas een boosterprik moeten halen. Ze zijn er zo van verzekerd dat de na verloop van tijd teruggelopen afweer van de reiziger voorlopig weer is opgepept. De Europese Commissie rekent erop dat „een heldere en eenvormige acceptatieperiode voor vaccinatiecertificaten garandeert dat reismaatregelen onderling worden afgestemd”.

Hoe lang een coronacertificaat met boosterprik geldig blijft, is nog niet besloten. Onderzoek moet eerst uitwijzen wanneer de bescherming na zo’n herhalingsprik weer afneemt.

Bezwaar maken kan, maar niet verwacht

De Europese Commissie kreeg van de EU-landen de vrije hand om de nieuwe regels vast te stellen, bijgestaan door deskundigen uit de lidstaten. Zij hebben acht weken de tijd om bezwaar te maken tegen de plannen. Demissionair premier Mark Rutte noch zijn collega’s maakten daarvoor donderdag op hun top in Brussel aanstalten. Ingewijden verwachten ook niet dat dat alsnog gebeurt.

Nederland, dat als laatste EU-land begon met de boostervaccinaties en nog steeds niet heel erg opschiet, mikte aanvankelijk op een geldigheidsduur van twaalf maanden. Maar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte eerder al duidelijk tevreden te zijn met de termijn van 270 dagen die nu gaat gelden.

Het Europese coronacertificaat, dat werkt met de bekende QR-code, is erg populair. Er zijn er meer dan 800 miljoen van aangemaakt. Een zestigtal landen buiten de EU erkent het inmiddels. Het digitale document kan ook tonen of de reiziger recent negatief is getest, of onlangs is genezen van Covid-19. Zo’n herstelcertificaat was en blijft 180 dagen geldig.

Prikspijt is hét woord van 2021, Hugo de Jonge reageert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.