Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Duurzaamheid 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Wateren in Friesland vol plastic, duizenden vrijwilligers ruimen het op

Jaarlijks belanden miljoenen tonnen plastic afval in de zee. En ook blikjes frisdrank die op straat worden weggegooid, komen door de wind in grachten, kanalen en rivieren terecht en belanden zo uiteindelijk in de zee. Zwerfafval draagt dus bij aan de plastic soep. In Friesland gaan ze daar deze week wat aan doen: de wateren worden schoongemaakt.

Tweeduizend Friese vrijwilligers sluiten zich aan bij de grote schoonmaakactie Skjin Wetter. Met ruim 30 organisaties en zes verschillende Friese gemeenten gaan ze op pad, op initiatief van de FMF (Friese Milieu Federatie), Wettership Fryslân en de gemeenten. Het doel? Om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het water en de Friese meren in het bijzonder terecht komt.

Opruimacties in Friesland

Volgens Jan van Weperen, van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, is dit hard nodig. „Plastic is een bedreiging voor het onderwaterleven in de Friese meren, kanalen en vaarten”, legt hij uit. „Skjin Wetter is een prachtige actie, maar ik hoop dat deze zichzelf uiteindelijk overbodig maakt. Wat niet in het water terechtkomt, hoeven we er ook niet uit te halen.”

Naast de opruimacties is er dit jaar ook een educatieve theaterles samengesteld voor middelbare school leerlingen. Hier leren zij op een interactieve en grappige manier over de gevolgen van zichtbare en onzichtbare vervuiling van het water.

Vrijwilligers op pad voor plasticsoep

De opruimacties in Friesland zijn vanaf morgen tot en met 9 oktober. Op woensdag wordt er een webinar georganiseerd over plastic soep. Schrijver en politicoloog Michiel Roscam Abbing, van de Plastic Soup Foundation, vertelt dan over het effect van de plastic soep en microplastics. Hiervan zijn de schadelijke effecten voor mens, dier en milieu steeds duidelijker aan het worden.

Vooral voor dier en milieu is de plastic soep geen grapje. Volgens de Plastic Soup Foundation zal de productie van plastic in de komende 10 jaar met 40 procent toenemen. „Als we niets tegen de plastic soep ondernemen, zal er in 2050 qua gewicht meer plastic in zee zijn dan vis”, legt de organisatie uit op hun website. „De Verenigde Naties waarschuwen dat het zeeleven onherstelbaar verwoest zal worden.”

Mee doen aan (een van) de opruimacties? Bekijk de activiteiten op de website

De 5 mooiste treinbestemmingen van Europa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.