Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 28 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Back to nature: ontdek de hotspots van de Bodensee

Suppen bij zonsopgang, gekleurde pittoreske dorpjes, frisse berglucht, wijnbarretjes, spa-geheimen in bio-hotels, historie en apfelstrudels. Metro maakte een tripje naar de Duitse Rivièra en bezocht de omgeving van de Bodensee en zeg: dit is een absolute tip voor de herfstvakantie.

Slow living: een levenskunst die is uitgevonden in de Oberschwaben en het Bodenmeer in Baden Württemberg in het zuidwesten van Duitsland.

Bodensee de Duitse Rivièra

Een trip richting de Bodensee (het Bodenmeer) staat garant voor een slow living-vakantie, een levenskunst die is uitgevonden in de Oberschwaben en het Bodenmeer in de provincie Baden-Württemberg in het Zuidwesten van Duitsland. Denk aan een vakantie waarbij je activiteiten als hiken, suppen en fietsen kunt afwisselen met ontspanning en één zijn met en in de natuur. Tussendoor kun je Duitse lokale lekkernijen proeven bij lokale appelboeren, kaasboerderijen en restaurants. Tel daar gekleurde straatjes en frisse berglucht van de Alpen bij op en je hebt een relaxte bestemming gevonden voor een vakantie in het najaar.

Bodensee natuur
Genieten van water en de natuur in de omgeving. Foto: Achim Mende

Voel en proef de kracht van de Duitse natuur

De provincie Baden-Württemberg is bekend vanwege het Zwarte Woud, maar ook van het grote aanbod aan wellness-hotels, kuuroorden en de heilzame kracht van de natuur. In de bosrijke omgeving met eeuwenoude moerassen kunnen mensen wegvluchten van de hectiek, stress en luchtvervuiling van de grotere steden. Zo wordt de natuur ingezet in voor thermale bronnen, moddertherapie en spabehandelingen. Ook wordt er in restaurants veelal gewerkt met duurzame en biologische producten uit de regio.

Bio-hotels en ‘back to nature’

In de omgeving van de Bodensee en Oberschwaben zijn vooral veel bio-hotels te vinden. Het concept van bio-hotels wordt steeds populairder en hoteliers kiezen vaak voor het lokaal inkopen van eten en drinken, milieuvriendelijke energie en en duurzaam gebruik van producten. Op de hotelkamer staat dan ook geen rits aan kleine plastic flesjes shampoo en douchegels (die je stiekem mee naar huis kunt meenemen), maar doucheproducten in grotere duurzame flacons. Ook wel zo lekker. In de meeste hotels restaurants wordt gewerkt met lokale en regionale producten. Met verrassend veel vegetarische en vegan opties! En veel van deze bio-hotels hebben een wellness waar je heerlijk tot rust kan komen na een actieve dag. Tips voor hotels zijn: Bio-Hotel Mohren, Bio Hotel Vogter Adler en Superior feelMOOR Gesundheitsresort.

Bodensee fietsen
Varen, fietsen, alles kan op en rond de Bodensee. Foto: Achim Mende

Culinaire fietstocht over schiereiland Höri

De Bodensee ligt op de grens met Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. De groene omgeving is daardoor perfect om te hiken of fietsen. Onderweg stop je bij de culinaire lokale hotspots. Verwacht geen hippe, Instagramwaardige cafés, maar juist idyllische en kneuterige restaurants, waar de ambacht en kwaliteit hoog in het vaandel staat. Wij begonnen onze trip met een culinaire fietstocht op het schiereiland Höri. Restaurant Grüner Baum is een aanrader om een Duitse specialiteit als uiensoep te eten. En je mag Duitsland natuurlijk niet verlaten zonder apfelstrudel te hebben gegeten. Wij aten de lekkerste apfelstrudel bij familiebedrijf en appelboerderij Obsthof Steffelin in het dorpje Ittendorf. Naast appelgerechten hebben ze ook heerlijke gin en likeurtjes die je kunt proeven. En als je wilt, kun je ook per tractor een tour krijgen door de appelgaarde en blijven logeren op het naastgelegen kampeerveld.

Ontspannen suppen op de Bodensee

De omgeving van de Bodensee staat bekend om de relaxte sfeer die er hangt. Dag twee begonnen wij met een ochtendje sup-yoga op de Bodensee. De wekker ging al om 6.00 uur, maar dan lig je daarna wel relaxt op je supboard te kijken hoe de zon achter de bergen omhoog komt. Ben je geen vroege vogel en ook niet zo lening? Je kunt bij SUPer Bodensee ook tijdens zonsondergang normale sup tours (of Volle Maan-tours) boeken.

Zoek je anders naar mooie sup-routes in Nederland? Metro zette ze eerder op een rij.

Ontdek de historische binnenstad van Konstanz

Rondom de Bodensee zijn er genoeg stadjes en dorpjes te ontdekken. Konstanz is de grootste stad aan de Bodensee en ook een populaire stad onder studenten. De stad herken je aan de haven die iets weg heeft van Kopenhagen en het iconische standbeeld Imperia. Het betonnen beeld is 9 meter hoog en staat op een voetstuk dat eens in de drie minuten om zijn as draait. Als je in de oude binnenstad rondloopt blijf je verrast worden door de vele kronkelige gekleurde straatjes met bloemen, de mooie ‘Münster’ (basiliek), vele boetiekjes, terrasjes en knusse wijnbarretjes waar je wijn uit de regio kunt proeven.

Wijnmuseum in romantisch Meersburg en bierbrouwen

Vanuit Konstanz is het ongeveer een half uur rijden naar het romantische Meersburg, of een kwartiertje met de ferry. Meersburg is een pittoreske en kleurrijke stad met Mediterrane vibes én barokke architectuur. De stad herken je aan de oranje poort en de vele groen en geel gekleurde gebouwen. Een eyecatcher is het kasteel Burg Meersburg (Alte Meersburg) waar de Middeleeuwen weer tot leven komen.

Daarna brachten we een bezoekje aan het wijnmuseum Vineum, waar een van de oudste wijnpersen van heel Europa staat (1607) en waar je van alles leert over wijn. Sluit het bezoek af met een bezoek aan de kelder waar een speciale ‘Vinomat’ wijn-automaat staat waar je wijn en chocolade met wijn kunt proeven. Wist je namelijk dat wijn de smaak van chocola versterkt? Daarna was het nog meer tijd voor alcohol. We sloten onze middag af bij slow bierbrouwerij Hopfengut No20, waar we alles leerden over het proces van hop en bier brouwen.

Handig om te weten!

Om verwarring te voorkomen: het Bodenmeer staat bij de Duitsers zelf bekend als de Bodensee en in andere talen wordt het ook wel Lake Konstanz genoemd. Vanaf Utrecht is het met de auto naar de omgeving van de Bodensee ongeveer 8 uur rijden. Met de trein doe je er even lang over. Vliegen is de snelste optie. Het beste is om op Zürich (Zwitserland) of Stuttgart (Duitsland) te vliegen.

Slapen in een windmolen of zeilboot: 5 unieke accomodaties binnen Europa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.