Esther van Dijk
Esther van Dijk Duurzaamheid 28 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Dutch Sustainable Fashion Week: zo draag jij je steentje bij

De Dutch Sustainable Fashion Week is in volle gang. Door het hele land zijn er activiteiten georganiseerd, van swap-parties tot exposities. Het doel? Het vergroten van de bewustwording rondom ‘fashion’. „We produceren tegenwoordig bijna twee keer zoveel kleding als twintig jaar geleden. Geschat wordt dat in 2050 de mode-industrie verantwoordelijk is voor een kwart van de wereldwijde industriële CO2-uitstoot”, aldus de founder van de DSFW. Bekijk hier het volledige programma.

Gezien de stijgende temperaturen en de smeltende ijskappen is het urgent om iets te veranderen aan de massaproductie van kleding. Metro was aanwezig bij de openingsshow en sprak daar met de founder van de Dutch Sustainable Fashion Week, Cécile Scheele, over duurzaamheid en de kledingindustrie.

Openingsshow

Meggie van Zwieten opende donderdag 23 september de Dutch Sustainable Fashion Week. Het was een digitale show in een futuristische omgeving met de focus op duurzaamheid, gelijkheid en inclusiviteit. Scheele: „Gezien de impact op mens en mileu biedt de digitalisering van mode een enorme kans.” De Dutch Sustainable Fashion Week wilde met deze een online show een statement maken tegen de massaproductie van kleding.

Hani Chladilová @notjusthanione dutch sustainable fashion week
Openingsshow YANA. Foto: Hani Chladilová

‘Een kledingstuk wordt gemiddeld 7 keer gedragen’

Tegenwoordig is kleding relatief goedkoop te verkrijgen, denk aan een Primark en een Shein. Dat maakt het erg gemakkelijk en toegankelijk voor een grote groep mensen om meer kleding te kopen. Aldus Cécile: „Primark wil ook verduurzamen en heeft sinds kort een doel opgesteld dat kleding in plaats van vijf keer wassen nu dertig keer gewassen moet kunnen worden. Deze doelstelling is niet heel ambitieus en zelfs een beetje schokkend. Je wilt natuurlijk dat je kleding zo lang mogelijk meegaat en niet na vijf keer wassen al ondraagbaar is.”

fast fashion industry kleding
Een kledingfabriek

Zo draag je bij aan duurzame kleding

Maar ook jij kunt je steentje bijdragen als het gaat om duurzame kleding. Dat is op de lange termijn goed voor je eigen portemonnee én goed voor de wereld. We even je een paar tips, aan de hand van DSFW-founder Scheele.

Maak winkeliers bewust

Vraag wanneer je in een kledingwinkel bent wat deze winkel doet aan duurzaamheid. „Zo dwing je niet alleen jezelf, maar ook winkeliers bewust te worden van duurzaamheid in de mode-industrie”, zegt Scheele.

Denk lange termijn (ook al is het lastig)

Ook al is kleding voor een prikkie erg verleidelijk, je kunt toch beter kledingstukken kopen die langer meegaan. Je betaalt per kledingstuk inderdaad wel wat meer, maar je kunt er echt een stuk langer mee doen. Zie het als een investering, „want je zult het op den duur zeker voelen in je portemonnee”.

Shop bewust

Bedenk bewust welke items jij aankomend seizoen graag zou willen hebben. Ga met een plan winkelen en laat je niet verleiden door artikelen in de sale. „Bedenk je bij elk item hoe vaak je het zult gaan dragen.” Bovendien is het ook altijd een optie om tweedehandskleding te kopen: geef ‘oude’ kleding een nieuw leven.

Volg jezelf in plaats van trends

Trends komen en gaan, maar je eigen stijl blijft. „Ga op zoek naar wat je staat en wat jouw stijl is”, geeft Scheele als tip. Koop niet om te kopen, maar koop omdat jij het leuk vindt.

Claudia de Breij schreef een boek over Prinses Amalia: dit vinden mensen ervan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.