Judith Tielemans
Judith Tielemans Reizen 23 jul 2021

Ga je op vakantie naar Italië? Hier moet je op letten

Ga jij binnenkort op vakantie naar Italië? Let dan op! Per 6 augustus heb je een zogeheten Green Pass nodig om openbare gelegenheden te kunnen bezoeken. Met deze pas mag je restaurants, evenementen, zwembaden of theaters bezoeken. Zonder een pas gaat het feest niet door.

Hiermee wil de Italiaanse premier Mario Draghi mensen aansporen om zich te laten vaccineren. Een noodzakelijke beslissing, aldus de Italiaanse premier, aangezien er gisteren meer dan 5000 nieuwe besmettingen zijn gemeld in Italië. Iets meer dan 50 procent van de bevolking van ongeveer 60 miljoen mensen ouder dan 12 jaar is tot nu toe volledig gevaccineerd.

Hoe vraag je een Green Pass voor Italië aan?

Om een Green Pass aan te vragen heb je een herstel of vaccinatiebewijs nodig, of een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 48 uur. Zonder een Green Pass kun je voorlopig nog wel buiten op het terras zitten. Maar als je naar binnen wilt om een hapje te eten, dan heb je het certificaat nodig.

In de Italiaanse stad Turijn gingen duizenden inwoners de straat op om te protesten tegen de Green Pass. De demonstratie ‘No Paura Day’ (No Fear Day) was vooraf via sociale media georganiseerd om te protesteren tegen de Groene Pas en eventuele vaccinatieplicht tegen het coronavirus, meldt persbureau ANSA. Soortgelijke protesten vonden ook al plaats in Frankrijk. Ook daar gingen bewoners de straat op tegen de invoering van de ‘pass sanitaire’, ofwel de coronapas.

EU Digitaal Corona Certificaat

Geen zin in gedoe? Maak dan een EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) aan. Deze app maakt het makkelijker om te reizen binnen de Europese Unie. Het systeem laat zien of je (volledig) gevaccineerd bent tegen corona, of hersteld en/of een recent negatief testresultaat hebt. Je kunt dit aanmaken via de CoronaCheck-app.

Vul voor vertrek naar Italië het Digital Passenger Locator Form (dPLF) in. Dit moeten alle reizigers doen, of je nu met het vliegtuig reist of met auto, bus, trein en boot.

Op vakantie naar Sicilië?

Vlieg je naar het Italiaanse eiland Sicilië? Vanaf vandaag heb je een negatief testbewijs nodig om binnen te komen. Dat komt doordat de besmettingscijfers in Nederland hard stijgen. Iedereen die naar Sicilië vliegt, kan op het vliegveld een gratis sneltest afnemen. Je kunt het natuurlijk ook op een van de testlocaties in Nederland regelen.

Op Sicilië, dat erg geliefd is onder toeristen, gaan de besmettingscijfers hard. Momenteel staan ze op de derde plaats als het gaat om nieuwe coronagevallen. In Rome en de omliggende regio Lazio zijn momenteel de meeste besmettingen.

Vanaf september zullen de regels in Italië hoogstwaarschijnlijk nog verder worden aangescherpt. Een Green Pas is dan alleen geldig met een volledige vaccinatie op zak.

Grote delen van Nederland kleuren donkerrood op Europese coronakaart

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ga je op vakantie naar Italië? Hier moet je op letten
Sluiten