Iris Hermans
Iris Hermans Reizen 16 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Afwerking Sagrada Familia nog niet in zicht (drie keer raden waarom niet)

Mensen die weleens in Barcelona zijn geweest, kennen vast en zeker de Sagrada Familia wel. En herkennen waarschijnlijk ook wel de vraag: wanneer is dat ding nou eens af?! Voorlopig in elk geval niet. Drie keer raden waarom niet.

De fameuze kerk Sagrada Familia in Barcelona, al maar liefst bijna 140 jaar in aanbouw, is niet klaar in 2026. De streefdatum moet worden verschoven vanwege de coronacrisis.

Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família heet de kerk voluit en betekent Basiliek en Boetetempel van de Heilige Familie, en met die familie worden Maria, Jozef en Jezus bedoeld. Heilig of niet, corona gooit roet in de afwerking van dit majestueuze kunstwerk.

Tegenvallers Sagrada Familia

https://www.instagram.com/p/CFNNaHCA84i/

Niet alleen de verdere constructie van de toeristische topattractie, die al jaren een hit is op social media, ondervindt daardoor problemen, ook de fondsenwerving loopt tegen tegenvallers aan. „De effecten van de pandemie dwingen ons het tijdschema te heroverwegen”, heeft het hoofd van de bouwers laten weten.

Het artistieke ontwerp van architect Antoni Gaudí met achttien torens moet bij afronding een hoogte van 172 meter hebben bereikt. Volgens de meest recente planning zou de in 1882 begonnen constructie in 2026 zijn afgerond, honderd jaar nadat Gaudí onder een tram kwam en overleed. En in z’n eigen kerk werd begraven. Een nieuwe datum van ‘oplevering’ kan nog niet worden gegeven.

Lees ook: FC Emmen baalt dat seksshop EasyToys niet clubsponsor mag worden.

Weer op gang

De bouwwerkzaamheden kwamen in maart abrupt tot stilstand toen Spanje in lockdown ging, maar komen „in de komen de weken” weer op gang. Het tempo zal lager zijn gezien het gebrek aan geld. De basiliek is afhankelijk van donaties en ticketopbrengsten van bezoekers, die maar mondjesmaat binnendruppelen. Maar de toeristen die er komen, zijn veelal allemaal onder de indruk. „Reizen en zulke kunstwerken zijn de redenen van het bestaan”, schrijft travelerjames007.

#SagradaFamilia

Af of niet, het iconische bouwwerk is de afgelopen decennia altijd een geliefde trekpleister geweest. Ook op social media doet Gaudí’s finest het muy bien met ruim 2.1 miljoen posts. Ter vergelijk: het Colosseum in Rome heeft er 1.7, maar de Eiffeltoren 6.4. Verschil moet er zijn.

Foto’s worden gepost van de Sagrada Familia nu, maar ook veel #tb’s naar momenten uit het verleden, waarin de Sagrada Familia een mooie herinnering voor velen werd.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.