Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 5 mei 2016
Leestijd: 5 minuten

8 x heel relaxed en gezond op vakantie

Op vakantie gaan hebben we zo af en toe niet alleen even nodig, het brengt ook nog eens gezondheid, geluk en verbeterde gezins-, relatie- en familiebanden. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos, onder 510 respondenten uitgevoerd in opdracht van TUI, zo maakte Metro vrijdag bekend.

TUI, de grootste reisorganisatie van Nederland (website van het jaar in 2014 en 2015), geeft naar aanleiding van het onderzoek acht tips. Naar welke bestemmingen kun je heel relaxed op vakantie gaan en, vrij naar de reclameslogan, je glimlach ontdekken?

1 Spanje: chillen aan de costa.

Waarom? Deze bestemming lijkt misschien een inkoppertje, maar toch: een land voor de vakantieganger die vooral relaxed weer thuis wil komen. Van genieten in warme zuiden, rondstruinen door de straten van Madrid tot chillen aan de costa’s, zoals op dat heerlijke strand van Barcelona (foto).

Relax-tip ter ontspanning: Aangezien Spanje een land van de siësta is: geef je om volledig tot rust te komen over aan de flow van het land met dat warme klimaat.

Spanje-feitje: Diezelfde siësta van 14.00 tot 17.00 uur! In 2005 bestonden er vage plannen deze af te schaffen, later hebben we daar nooit iets meer van gehoord.

2 Griekenland: eilanden te over

Waarom? Het vasteland van Griekenland is prachtig, maar voor die ultieme relaxte vakantie kiezen we voor een van de vele eilanden. Blauwer water dat rond de Griekse eilanden vind je niet (zo is je gevoel althans als je erin ligt te dobberen). En voor die mediterrane keuken wil je je bed wel uit.

Relax-tip ter ontspanning: Groener wordt het niet met de groene parel van de kristalheldere zee, Corfu. Maar het hoeft niet bij één eiland te blijven, want eilandhoppen is een aanrader. Bijvoorbeeld op de Cycladen.

Griekenland-feitje: Een beetje opletten op 110 kilometer per uur-wegen. Daar rijden namelijk ook scooters op.

3 Cyprus: Azië in Europa

Waarom? Niet voor iedereen een geijkte vakantiebestemming, dit eiland in de Middellandse Zee, maar oh zo mooi. Misschien omdat het dichterbij klinkt dan het daadwerkelijk ligt. Ten zuidoosten van Turkije behoort Cyprus geografisch gezien tot Azië, maar je bent er toch echt op vakantie in Europa.

Relax-tip ter ontspanning: Cyprus, waarop zowel Alexander de Grote als Cleopatra aanspraak maakten, wordt het ‘eiland van de goden’ genoemd. Bovendien is het de mythologische geboorteplaats van godin Aphrodite. Genieten dus van cultuur én de schoonste stranden van Europa, want die heeft Cyprus ook.

Cyprus-feitje: Eigenlijk bestaat Cyprus uit negen (hoofd)eilanden en 68 procent van de bevolking bestaat uit Grieken.

4 Portugal: droog en zonnig

Waarom? Met de kop boven deze tip bedoelen we het zuiden van Portugal. Wie ‘droog en zonnig’ hoog in het vaandel heeft staan om uitgerust en met een leeg hoofd weer thuis te komen, moet Portugal aan het zuidwestelijkste puntje van Europa maar eens proberen.

Relax-tip ter ontspanning: Behalve bijkomen aan het strand, ook hier en wandeltip. Wie lopen een relaxte vorm van ‘op reis zijn’ vindt, wordt in de Algarve getrakteerd op wandelingen over kliffen en langs intieme stranden en tochten door het ruige binnenland en tal van kleine bergdorpjes.

Portugal-feitje: De Vasco da Gamabrug is 17 kilometer lang en daarmee de langste brug van Europa.

5 Kaapverdië: tropisch in de oceaan

Waarom? In de zomer moet je er een beetje tegenkunnen (30 tot 45 graden), maar genieten in de Atlantische Oceaan doe je op de Kaapverdische Eilanden. Met een totale kustlijn van 965 kilometer, moet je in Kaapverdië toch wel een plekje in je luie strandstoel kunnen vinden.

Relax-tip ter ontspanning: Bij de bestemming Kaapverdië kiezen we uiteraard voor het strand. Echter, niet alleen om te liggen. Vele windsurfers komen naar deze eilanden om te kicken op de golven en het hoofd leeg te maken.

Kaapverdië-feitje: De Nederlandse plaats met de meeste Kaapverdianen is Rotterdam.

6 Nederlandse Antillen: kiezen maar

Waarom? Omdat je eigenlijk altijd naar de Antillen kunt. Je kunt namelijk nogal wat eilanden bezoeken: Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Aruba, Sint Eustatius en Saba, ze horen er allemaal bij. Qua weer en natuur zul je nergens spijt van je keuze hebben.

Relax-tip ter ontspanning: Curaçao is wel dé relaxplaats to be. Terwijl je gewoon Nederlands kunt spreken, kun je je overgeven aan de relaxte en aanstekelijke manier van leven door de lokale bevolking. En dat in een tropisch klimaat.

Antillen-feitje: De Antillen is de verzamelnaam voor alle eilanden in de Caraïbische Zee.

7 Mexico: ook maar eens doen

Waarom? Sombrero, taco, zon, tortilla… krijg je al zin? Iedereen kent wel iemand die ooit meldde ‘ik ga naar Mexico’. Ze kwamen vast thuis met de mening dat je dat ook maar eens zou moeten doen.

Relax-tip ter ontspanning: Rondtrekken door het gebied van de Maya’s om hun raadsels te ontdekken. Het voorspellen van het einde van de wereld, nee daar was het volk niet zo goed in. Maar de Mayaruïnes zijn adembenemend.

Mexico-feitje: Veel Mexicanen drinken chocolademelk in plaats van koffie.

8 Cuba: rum en een sigaartje

Waarom? Steeds meer toeristen kiezen voor Cuba. Het is er mooi, het weer is er lekker, maar het is ook allemaal iets gemakkelijker geworden. Het is niet meer verplicht om met overheidsbedrijven rond te reizen, zoals vroeger. Met Varadero als grootste badplaats van het Caribisch gebied.

Relax-tip ter ontspanning: Alcohol en sigaretten promoten we hier niet, maar bij Cuba denk je toch aan rustig zitten met wat rum en een sigaartje. Zonder rum en sigaren kun je trouwens ook enorm genieten van de beroemde salsa en muziek van Cuba.

Cuba-feitje: Gemeten over het bevolkingsaantal heeft Cuba de meeste artsen van alle landen in de wereld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.