Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 5 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Science says: zoveel vriendschappen kan je hebben

Let’s be honest, hoeveel échte vrienden heb jij? Heb je meer dan vijf vrienden op je lijstje staan, dan zit je er volgens de Britse antropoloog en evolutiebioloog Rubin Dunbar naast. Volgens zijn theorie kun je namelijk niet zoveel vrienden hebben.

Met social media onder de knop zijn we allemaal gezegend met een flinke kluit virtuele ‘vrienden’ maar hoe zit dit in het echte leven? Dunbar zijn theorie suggereert dat we maximaal vijf allerbeste vrienden kunnen hebben en tien goede vrienden. Want volgens Dunbar kunnen onze hersenen maar een bepaald aantal vriendschappen aan, meer trekken we niet. Wel kans ons brein het volgens de antropoloog aan om ook nog 35 kennissen en 100 contacten te hebben naast de (beste)vrienden.

Deze theorie mag dan misschien volstrekt onnodig en onpersoonlijk zijn, maar de theorie is daadwerkelijk getest. Zo zijn er ruim zes miljard telefoongesprekken in een Europees land onderzocht, die de stelling van de antropoloog bevestigde: het is niet mogelijk om er meer dan vijf te hebben. De telefoongesprekken vonden plaats tussen 35 miljoen mensen, daarnaast is een gemiddelde berekent; 4,1 beste vrienden, 11 goede vrienden, 29,8 kennissen en 128,9 contacten, schrijft HLN.

Dus, wie ga jij schrappen uit je contactenlijst?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.