Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Verkeer 9 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Om déze reden beginnen de nieuwe kentekens allemaal met een G 

Na vijf jaar heeft Nederland weer een nieuwe kentekenreeks. Maar waarom worden bij deze nieuwe reeks de eerste zes letters – ABCDEF – overgeslagen? De kentekens beginnen namelijk allemaal met een G, de zevende letter in het alfabet.  

„Voor standaard kentekens worden klinkers helemaal niet gebruikt”, legt Jasper Verweij van kenteken.tv uit in het Algemeen Dagblad. „Dus de letters A, E, I, O en U vallen al af. Daarbij wordt de letter A uitsluitend gebruikt voor vervoer van het Koninklijk Huis.”   

Maar wat is er dan met de letters B, C, D en F? Volgens Verweij wordt de B gebruikt voor bedrijfswagens, waardoor die automatisch afvalt. De C wordt gebruikt voor diplomatenkentekens en de letters D en F zijn voor lichte tweewielers, zoals elektrische fietsen. „Daardoor blijft de letter G over als eerste letter voor de nieuwe kentekenserie voor auto’s.”   

Kentekencombinatie 

De nieuwe kentekencombinatie is dinsdag gepresenteerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De eerste nummerplaat was direct ook uitgegeven, aan De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, zo meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer in een persbericht. 

Het gaat om een elektrische Volvo EX30, die beschikbaar wordt gesteld aan een vrijwilligersorganisatie. De keuze voor KNRM als ontvanger van het nieuwe kenteken was een logische, benadrukt algemeen directeur van de RDW, Jantina Woudstra: „Veiligheid en duurzaamheid maken onderdeel uit van de strategie van de KNRM en staan ook in de missie van Volvo. De RDW staat voor veiligheid, duurzaamheid en rechtszekerheid in mobiliteit, dat past er naadloos bij.”

Eerste combinatie uit 1951

De nieuwe kentekens bestaan uit drie letters, twee cijfers en weer een letter. Over ongeveer acht jaar is het weer tijd voor een nieuwe combinatie. De serie is alweer de elfde cijfer-lettercombinatie voor personenauto’s in Nederland. 

De eerste combinatie komt uit 1951 en is zestien jaar meegegaan. Deze combinatie bestond uit twee letters en vier cijfers. De volgende combinatie startte in 1967. De combinatie voor de nieuwe G-combinatie is vijf jaar meegegaan.

Ed Sheeran leeft al bijna tien jaar zonder mobiele telefoon: ‘Als ik niet antwoordde, was ik onbeleefd’

Eerste huwelijk al stuk in Gestrand op Honeymoon Island: ‘We stoppen ermee’

Met of zonder ondergoed sporten? ‘Hoe minder kleding, hoe beter’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties