Iza de Bruin
Iza de Bruin Openbaar vervoer 3 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Na kantoormedewerkers als conducteur, zet NS nu statushouders als monteur in

NS is genoodzaakt met creatieve oplossingen te komen om het bedrijf weer op de rails te krijgen. En dat doet het bedrijf dan ook. Zo worden niet alleen kantoormedewerkers opgeleid tot conducteur, maar ook directeur Koolmees. Daar blijft het niet bij: statushouders kunnen bij NS nu aan de slag in een leerwerktraject als monteur.

Het vervoersbedrijf helpt deze groep samen met de gemeente Amsterdam en Randstad aan het werk om ze perspectief te bieden en tegelijkertijd het personeelstekort tegen te gaan. Dat bevestigt een woordvoerster van de NS na een artikel hierover in de Volkskrant.

‘Onnodige afstand’

Het lijkt niet echt goed te gaan met NS. Zo werd vandaag bekend gemaakt dat losse kaartjes voor de tweede klas 5,5 procent duurder worden. Gemiddeld gaan de prijzen met 4,3 procent omhoog. Een andere oplossing om de inflatie bij te benen is dus om statushouders aan te nemen. Dat zijn vluchtelingen die te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven. „Normaliter is het helaas de realiteit in ons land dat statushouders pas in beeld komen bij werkgevers als ze aan vergaande eisen voldoen”, aldus de NS.

„Dat zorgt ervoor dat ze vaak onnodig afstand ervaren en weinig waardering, het is voor hen soms ronduit uitzichtloos.” Met dit project krijgen ze een eigen inkomen en kunnen ze hun talenten en ervaring inzetten.

Niet de eerste keer van NS

In het leertraject zijn nu vijftien statushouders aan het werk waarbij ze intensieve begeleiding krijgen. Ook volgen ze een mbo-opleiding Mechatronica bij het ROC Amsterdam met extra taalbegeleiding. Mogelijk volgen er binnenkort nog twee groepen. Overigens was het volgens de NS nog niet zo makkelijk om de juiste mensen te vinden voor dit project, aangezien een vacature niet zo snel bij deze groep terechtkomt. Een medewerker van Randstad ging daarom op de fiets langs koffiehuizen en woonprojecten in Amsterdam om statushouders te bereiken.

De NS werkt al langer met statushouders, die al in bezit waren van een geschikt diploma, benadrukt de woordvoerster. Mogelijk worden in de toekomst ook vluchtelingen opgeleid voor andere functies binnen de NS, bijvoorbeeld als conducteur.

Grote onrust bij medewerkers Etos: helft van de medewerkers zet handtekening

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.