Erik Jonk
Erik Jonk Openbaar vervoer 7 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Klachtenregen over bomvolle treinen, maar mogelijk gaan er n贸g minder rijden

Reizigers klagen steen en been over de bomvolle treinen bij NS. Door personeelstekort zetten de spoorwegen minder treinen in, die vaak ook korter zijn.

Bij reizigersorganisatie Rover, dat zelf ook klaagt over 鈥榟et te makkelijk schrappen van treinen鈥, is het aantal klachten afgelopen maand verzesvoudigd. Dat schreef het Algemeen Dagblad vanmorgen. Maar nog meer donkere wolken pakken zich samen boven het spoor (aldus de NS zelf).

Te weinig personeel, 10 procent minder treinen

Ontvangt Rover op meldpunt Volletreinen.nl normaliter hoogstens enkele honderden klachten per maand, in september waren dat er bijna 1700. Deze maand staat de teller alweer op 430 klachten. Oorzaak van de problemen is dat NS vanwege personeelstekorten met 10 procent minder treinen rijdt. Veel treinen zijn bovendien ingekort of gehalveerd.

https://twitter.com/ROVER_online/status/1577933338035232771

鈥濪at is in het 11-jarig bestaan van ons meldpunt niet eerder voorgekomen鈥, zegt directeur Freek Bos in de krant. In september 2019, het laatste jaar voor corona, lag het aantal meldingen 60 procent lager. 鈥濫n er zitten nu een vijfde minder mensen in de trein.鈥

NS vreest voor 鈥榥og erger鈥

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigde de NS gisteravond na berichtgeving van De Telegraaf. Topman Bert Groenewegen meldde zijn personeel gisteren dat de komende weken cruciaal zijn voor het bedrijf.

Volgens Groenewegen wordt 鈥瀖et man en macht鈥 gewerkt aan het terugdringen van het personeelstekort, maar staan er 鈥瀉lsnog 2200 vacatures鈥 open. Groenewegen zegt met het personeel, de vakbonden en ondernemingsraden in gesprek te gaan en 鈥瀏een onderwerp鈥 uit de weg te gaan. 鈥濿e hebben geen tijd te verliezen. Want als we zo doorgaan, moeten we wellicht besluiten om onze dienstregeling nog verder af te schalen.鈥 Dat noemt hij onwenselijk.

In de toespraak voor het NS-personeel zei Groenewegen ook dat het spoorbedrijf in coronatijd veel heeft gevraagd van het personeel en dat de buffer weg is.

https://twitter.com/OV_Magazine/status/1577923559292272641

Kritiek op treinen-wens overheid

Groenewegen uitte in zijn toespraak ook kritiek op de overheid en het Programma van Eisen voor de voorwaarden waarop NS vanaf 2025 treinen mag laten rijden. Zo wil de overheid bijvoorbeeld de hogesnelheidslijnen naar internationale bestemmingen zoals Berlijn en Londen 鈥瀉an de markt weggeven鈥 en 鈥瀗og meer binnenlandse lijnen van ons hoofdrailnet afknippen鈥, aldus Groenewegen, die het niet te volgen noemt. 鈥濰et doemscenario van een groot commercieel experiment op het spoor wordt steeds waarschijnlijker鈥, aldus de topman.

Televizier-gala in tranen na winst Hallo, ik heb kanker: 鈥榋e heeft zo hard gevochten鈥

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.