Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Televisie 7 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Minister Dilan Yeşilgöz knipt haarlok af bij Op1 als steun aan Iraanse vrouwen

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz heeft gisteravond in Op1 een stuk van haar haar afgeknipt, als steun voor de vrouwen in Iran die demonstreren voor meer vrijheid. Ook presentatrice Fidan Ekiz en tafelgast Yesim Candan knipten een deel van hun haar af.

„De strijd hier is de zon op je huid mogen voelen, zelf mogen bepalen wie je wilt zijn, de wind door je haren voelen”, aldus de minister.

Minister Yeşilgöz knipt een stuk haar af

Met het afknippen van een stuk haar, gaf Yeşilgöz gehoor aan de oproep van de Turks-Nederlandse columniste en presentatrice Yesim Candan. Candan roept bekende Nederlandse vrouwen op de schaar in het haar te zetten als steunbetuiging aan de Iraanse vrouwen. Ook Op1-presentatrice Fidan Ekiz zette in de uitzending de schaar in de lokken.

„Als jullie het doen, doe ik graag een lok mee als het mag”, zei Yeşilgöz, terwijl ze de schaar overnam van Ekiz. „Mijn strijd is meer de wind door je haren voelen. Dat vind ik een mooie. Even geen nuance erbij of een ‘maar’. Gewoon de wind door je haren mogen voelen, punt”

Een tafelgenoot in de studio merkte op dat Yeşilgöz misschien wel de eerste minister ooit is die zoiets met dit doel heeft gedaan. „Je bent misschien wel de eerste minister van Justitie, ter wereld, die dit met dit doel doet.”

Op1-kijkers waren onder de indruk van de steunbetuigingen van de drie vrouwen.

Protesten over de hele wereld

De oproep van Candan volgt op een soortgelijke actie in Frankrijk, waar zo’n vijftig beroemde sterren ook het haar hebben afgeknipt om de vrouwen in Iran te steunen. De protesten in Iran begonnen bij de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die in september werd opgepakt omdat ze haar verplichte hoofddoek niet op de juiste manier droeg. Ze overleed later in het ziekenhuis aan de gevolgen van een verbrijzelde schedel. De bevolking keert zich inmiddels tegen het Iraanse regime. Vrouwen verbranden hun hoofddoeken of knippen hun haar af.

Ook in Nederland gingen vrouwen de straat op om te protesteren tegen het beleid in Iran. Ruim honderd demonstranten kwamen eind september bijeen voor het nieuwe Tweede Kamer-gebouw in Den Haag, waar ze met Iraanse vlaggen en spandoeken demonstreerden. Mensen scandeerden „Weg, weg, moordenaar”, „Weg met dictatuur, we willen geen totalitair regime in Iran, mijn lichaam mijn beslissing, vrouw, leven, vrijheid” en op spandoeken stonden teksten als „De laatste 48 uur is er in Iran geen internet geweest”.

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Televizier ‘vergeet’ Henny Vrienten te herdenken: ‘Gênant’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minister Dilan Yeşilgöz knipt haarlok af bij Op1 als steun aan Iraanse vrouwen
Sluiten