Nina den Bouw
Nina den Bouw Opvallend 1 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Door oorlog Oekraïne veel vraag naar jodiumtabletten, maar hebben we die nodig?

De verkoop van jodiumtabletten is sinds zondag flink gestegen, zegt directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) Jos Jongstra. Drogisterijen zijn volgens hem verrast door de plotselinge vraag. Het CBD heeft de overheid om advies gevraagd. Hebben we de jodiumtabletten wel nodig?

De verhoogde vraag naar jodiumtabletten volgt op het bericht van zondag, dat de Russische president Vladimir Poetin aan zijn leger opdracht gaf om nucleaire „afschrikkingsmiddelen” op scherp te zetten. Het innemen van kaliumjodide, de werkzame stof in jodiumtabletten, kan de kans op schildklierkanker bij een kernramp verkleinen.

Vraag naar jodiumtabletten flink gestegen

Hoeveel extra jodium er precies wordt verkocht en waar de vraag het hoogst is kan Jongstra niet zeggen. „Maar ik hoor uit verschillende hoeken, van hoofdkantoren en winkels, dat er ineens veel vraag naar is.” Etos, Trekpleister, DA, Kruidvat en zelfstandige drogisterijen worden vertegenwoordigd door het CBD.

Kruidvat en Trekpleister hebben al „zeker een jaar” geen jodiumtabletten meer in het assortiment, laat een woordvoerster van die bedrijven weten. „Gewoon omdat er bijna niets van werd verkocht.” Dat klopt, zegt ook Jongstra. Gewoonlijk worden kaliumjodidetabletten verstrekt aan mensen die binnen een bepaalde afstand van een kerncentrale wonen. Drogisten helpen daarbij, maar verder zijn de voorraden jodiumtabletten in winkels zeer beperkt. „Ik denk dat er per winkel enkele losse potjes liggen.” Ook bij distributiecentra zijn de voorraden klein.

Het CBD heeft het ministerie van Volksgezondheid om advies gevraagd over wat te doen. „Raadt het ministerie iedereen aan om jodium in huis te halen? Dan moeten we mogelijk meer inslaan. We zijn in afwachting van een advies.”

Verhoging in straling uit Tsjernobyl

In de afgelopen week is er een lichte verhoging gemeten in de straling die rondom de kerncentrale van Tsjernobyl hangt. Volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) hoeven Nederlanders zich geen zorgen te maken. Als er daadwerkelijk verhoogde meetwaarden gemeten zijn in het gebied rondom Tsjernobyl, dan hebben deze geen effect op Nederland omdat het lage waarden zijn.

Directeur Generaal, Rafael Mariano Grossi van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) adviseert wel om het conflict tussen Oekraïne en Rusland zoveel mogelijk uit de buurt te houden van het kerncentrale-gebied. Het conflict kan namelijk schade veroorzaken aan het complex van Tsjernobyl en dan wordt het steeds onveiliger. Daarbij komt ook kijken dat het grote gevolgen kan hebben voor mens en natuur.

Hebben we de jodiumtabletten echt nodig?

Volgens verschillende apotheken is de vraag en het aantal mensen die ze komen halen, wel gestegen. Maar het is niet extreem. „Nodig is een groot woord, dus nee, het is niet nodig om ze op dit moment in huis te hebben”, vertelt een apotheek-assistent aan Metro.

Medewerkers van apotheek De Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht zeggen dat ze er zelf vrij weinig vanaf weten, omdat jodiumtabletten verspreid worden door de overheid. „Wat wij wel weten is dat het automatisch verspreid wordt onder mensen die binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale wonen.”

Ze vinden het niet nodig de tabletten in huis te hebben, maar het is wel handig om te weten hoe het medicijn werkt als we het toch nodig gaan hebben. Op de website van Zorginstituut Nederland, Farmacotherapeutisch Kompas, staat een uitleg over hoe het medicijn in gebruik moet worden genomen:

130 mg (= 2 tabletten) 1×/dag, zolang de blootstelling aanhoudt. Echter, kinderen die na een eerste toediening huidreacties vertonen, dienen geen volgende dosis te krijgen.

In België zijn er in één dag 30.000 doosjes met gratis jodiumtabletten gehaald bij de apotheek. Volgens de Apothekersbond is het een paniekreactie.

Veel Nederlanders willen onderdak bieden aan vluchtelingen Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.