Metro
Metro Openbaar vervoer 9 okt 2020 / 12:50 uur

In de trein: boa’s willen een wapenstok en man sleep er z’n bijl

Boa’s willen een wapenstok in de trein om zo de coronamaatregelen beter te handhaven. En gisteren was er een reiziger met wel heel scherp reisgezelschap.

De NS moet het mogelijk maken dat zijn buitengewoon opsporingsambtenaren een wapenstok krijgen. Daarvoor pleit het NS-onderdeel Veiligheid & Service. Aanleiding vormen de coronamaatregelen die de boa’s moeten handhaven. Boa’s krijgen hierdoor steeds meer te maken met agressie.

Grote druk boa’s

Het uitrusten van de boa’s met een wapenstok is al eerder aangekaart, maar maatschappelijk gezien was de tijd er toen nog niet rijp voor, aldus Veiligheid & Service in een voorstel. „Dat is afgelopen periode echt veranderd, niet alleen door mondiger burgers, dreiging van terreur, een terugtrekkende centrale overheid of door een ondermaatse politiebezetting. De grote druk die uitgeoefend wordt op de buitengewoon opsporingsambtenaren om corona‐gerelateerde maatregelen te handhaven heeft voor de onderdeelcommissie nadrukkelijk meegespeeld bij de agendering van dit onderwerp.”

Jongeren met messen

Het NS-onderdeel ziet ook dat dat de afgelopen maanden bij verschillende incidenten jongeren messen gebruikten. „Deze trend is zeer recent en tevens als zeer zorgelijk te beschouwen voor de onbewapende wetshandhaver.”

Lees ook: Ook HEMA en Xenos stoppen met verkoop messen aan kinderen

De medewerkers van Veiligheid & Service voelen zich in toenemende mate onveilig, onder meer door het ontbreken van een wapenstok in hun uitrusting, aldus het NS-onderdeel. Het mag ook van de minister, mits de werkgever goed onderbouwd een aanvraag doet. Dat de NS die aanvraag vooralsnog niet heeft gedaan, wordt „als een miskenning van de complexiteit van ons werk en de daarbij optredende gevaarzetting ervaren”, volgens Veiligheid & Service. De NS komt met een reactie, meldt een woordvoerder, maar kan nog niet aangeven wanneer dat zal zijn.

Man met bijl

Het staat niet als keuze op de ov-kaartjesverkoopcomputer, een bijl mee op je treinreis. Het zal dan ook niet heel vaak gebeuren. Toch kregen treinreizigers die gisteravond vanuit Utrecht vertrokken, de schrik van hun leven toen een medepassagier plotseling een bijl tevoorschijn haalde. De man begon het gereedschap te slijpen, waarop de politie werd ingeschakeld.

Agenten hebben de bijl in beslag genomen. De man verklaarde dat hij het voorwerp nodig had voor in het bos. Hij is niet aangehouden. „Het hebben van een bijl is niet strafbaar”, meldt een politiewoordvoerder. „Maar ermee in de trein gaan zitten, zou ik iedereen afraden.”

In Duitsland gebruikte in 2016 een man ook z’n bijl in de trein. Niet om te slijpen, maar voor een aanslag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
In de trein: boa’s willen een wapenstok en man sleep er z’n bijl
Sluiten