Metro
Metro Binnenland 14 sep 2020 / 14:07 uur

Ook HEMA en Xenos stoppen met verkoop messen aan kinderen

Het klinkt eigenlijk zo logisch dat je automatische reactie waarschijnlijk is: was dit dan al niet zo? Bij Action in elk geval wel en goed voorbeeld doet volgen.

HEMA en Xenos zijn nu ook van plan zo snel mogelijk te stoppen met de verkoop van messen aan kinderen van jonger dan 16 jaar. Ze volgen hierin het beleid van Action, dat al langer geen messen meer verkoopt aan kinderen.

Action messen

De winkelketen nam dit besluit, nadat de politie uit Zaandam het bedrijf had laten weten dat zij meerdere kinderen staande hadden gehouden met messen uit de Action.

De Zaanse politie kwam er achter dat de jongeren deze messen vaak zelf hadden gekocht. Na het verkoopverbod merkte zij op straat al verschil. Op Twitter werd vol lof gereageerd.

De burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming, deed vrijdag op Facebook een oproep aan winkels als HEMA, Blokker, Xenos en IKEA om het voorbeeld van Action te volgen. „Geweldig. Dat is goed nieuws, weer een stapje naar een fijnere samenleving”, reageert hij op het feit dat meerdere winkels gehoor aan zijn oproep geven.

Lees ook: Bij Kruidvat worden geen messen verkocht, wel heel veel paracetamol

Controle bij kassa Xenos en HEMA

Xenos past haar beleid aan. „De komende weken ontvangen de medewerkers instructies dat er leeftijdscontrole bij de kassa gaat plaatsvinden bij de aankoop van messen.” De nieuwe regel zal binnen enkele weken doorgevoerd worden.

Ook HEMA geeft hier direct gehoor aan: „We gaan kijken of we dit beleid zo snel mogelijk kunnen doorvoeren. Wij willen hierin onze verantwoordelijkheid nemen.” De winkelketen hoopt wel op bijval van de politiek in Den Haag. „Er is een alcoholwet, die bepaalt dat we geen alcohol mogen verkopen aan minderjarigen. Het is nodig dat er hierbij ook volledige duidelijkheid is voor onze kassamedewerkers als er straks een kind met een mes aan de kassa staat.” Over wat te doen bij de zelfscankassa is nog niet gereageerd.

Blokker en de daarbij horende Big Bazar zijn nog aan het onderzoeken of zij hun beleid gaan aanpassen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ook HEMA en Xenos stoppen met verkoop messen aan kinderen
Sluiten