Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 okt 2020

Opdrachtgever van de lugubere martelcontainers aangehouden in cel

Het was misschien wel de gruwelijkste vondst van het jaar tot nu toe. De foto’s van de martelkamers hebben dan ook bij menigeen tot kippenvel geleid. En niet alleen bij de mensen die van zichzelf wel weten dat ze aan de horror-tandartsstoel zijn ontsnapt.

De stoel en de martelkamers zijn zelfs gebruikt in een anti-drugs campagne van de gemeente Roosendaal.

De vraag was de afgelopen maanden: wie heeft die martelkamers laten bouwen, die in elk geval niets lijken op die van De Gevangenpoort?

Wouw

De 48-jarige Roger P. is nu aangehouden in zijn cel, op verdenking van het laten bouwen van de ‘martelcontainers’ in Wouwse Plantage. Zijn advocaat heeft berichtgeving in Het Parool hierover vandaag bevestigd. P., alias ‘Piet Costa’, zat vast op verdenking van het leiden van een bende die in 2015 en 2016 duizenden kilo’s cocaïne zou hebben ingevoerd.

In juni hield de politie zes verdachten aan in verband met de containers. In de containers waren geluiddichte cellen ingericht. Een daarvan was opgetuigd tot martelkamer, met een tandartsstoel waarop beoogde slachtoffers konden worden vastgebonden.

Gereedschap martelcontainers

Ook is er een hoeveelheid gereedschap gevonden waarmee folteringen zouden kunnen worden uitgevoerd. „IJskoud en ronduit schokkend”, zo omschreef het Openbaar Ministerie de ontdekking. Het vermoeden is dat criminele vijanden en rivalen in de containers zouden worden opgesloten en ‘behandeld’.

Politie en justitie hadden de verdachten al geruime tijd in het vizier. De activiteiten in de loods in Wouwse Plantage en een loods in Rotterdam werden nauwlettend in de gaten gehouden. De vermoedelijke bende opereerde volgens het OM in teams, met ieder een eigen taak. De eigenlijke ontvoeringen zouden worden uitgevoerd door een soort arrestatieteam.

Encrochat bedankt

Het grootscheepse onderzoek naar de geheime-berichtenservice EncroChat bracht de zaak eerder dit jaar in een stroomversnelling. De dienst werd platgelegd en leverde veel criminele informatie op, met inmiddels meerdere arrestaties als gevolg. Roger P. (Piet Costa), kwam volgens justitie in Encrochat over de lijn in verband met de martelcontainers.

Op Twitter heeft ene ‘Costa del Piet’ overigens iets heel anders gebouwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Opdrachtgever van de lugubere martelcontainers aangehouden in cel
Sluiten