Metro
Metro Health & mind 9 okt 2020 / 12:03 uur

Onderzoek hersenschade door coronavirus: ‘Grote gevolgen voor de hersenen’

De Hersenstichting gaat een landelijk onderzoek naar hersenschade door het coronavirus financieren. In het onderzoek worden patiënten uit de eerste coronagolf voor langere periode gevolgd en onderzocht op mogelijke hersenschade.

De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om de juiste behandelingen te geven aan toekomstige coronapatiënten. De kosten voor het onderzoek, ruim 325.000 euro, zijn met een crowdfundingactie opgehaald. De eerste resultaten van dit onderzoek zullen naar verwachting medio 2021 bekend zijn, meldt de Hersenstichting.

‘Grote gevolgen’

„Corona heeft grote gevolgen voor de hersenen. Sommige patiënten houden er blijvende cognitieve klachten aan over, zoals verminderde aandacht en concentratie, problemen met herinneren en met plannen”, zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. „Ook extreme vermoeidheid komt bij veel mensen voor. Werken is niet meer mogelijk, het gezin draaiende houden kost te veel energie en in sommige gevallen is even boodschappen doen al te vermoeiend.”

Hersenschade

Hoe vaak dit voorkomt, waarom en hoe dit precies in de hersenen werkt, is volgens Visser nog onbekend. „Als we weten wie welke klachten krijgt en waarom, kunnen we hersenschade bij coronapatiënten beter behandelen, beperken of zelfs voorkomen.”

In april van dit jaar riep de Hersenstichting artsen al op om extra bedacht te zijn op gevolgen van het coronavirus voor de hersenen, zodat die zo snel mogelijk kunnen worden aangepakt.

Lees ook: ‘Besmetting ziekenhuispersoneel gebeurde niet op de ok’

Andersom?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Onderzoek hersenschade door coronavirus: ‘Grote gevolgen voor de hersenen’
Sluiten