Redactie Metro
Redactie Metro Openbaar vervoer 17 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Studenten willen niet geweerd worden in ov tijdens spits

Studentenorganisaties zijn tegen het voorstel van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) om studenten in de spits te weren uit het ov.

Ook zijn ze tegen de plannen om in de avonduren en het weekend colleges te geven. Dat schrijven studentenpartijen in een gezamenlijke brief aan de onderwijsminister en aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Studiestad

Volgens de briefschrijvers woont 10 procent van de studenten buiten zijn studiestad. Als de studenten niet met het openbaar vervoer mogen, is de kans groot dat ze studievertraging oplopen. De studenten vragen daarom voor een flexibele heropening van het ov.

Voor het capaciteitsgebrek in het ov hebben de studenten al een oplossing: „Er zijn nog tientallen touringcarorganisaties die op het moment van schrijven zonder werk zitten en de ov-capaciteit ongetwijfeld met liefde verhogen”, schrijven ze in de brief.

Lees hier over de actie van de touringcarondernemers

Daarnaast roepen de studenten de minister op om niet in te zetten op onderwijs in de avond en weekend omdat velen dan een bijbaantje hebben. Studenten zijn veelal werkzaam in sectoren die door de coronacrisis hard zijn getroffen, waardoor zij de afgelopen maanden inkomsten moesten missen. „Het weekend is geen latente ruimte in het onderwijs,” stelt David Jan Meijer van De Vrije Student. „Het weekend wordt gebruikt om huiswerk te maken, achterstanden in te halen of om je geld te verdienen.”

2016

Het idee is overigens niet nieuw. In 2016 maakte NS-topman Roger van Boxtel zich hier al hard voor. En ook toen kon het niet op veel enthousiasme rekenen. „Het verbaast me niets dat studenten niet blij zijn met het nieuws”, reageerde de toenmalige voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) toen. „Het lijkt nu alsof studenten verantwoordelijk worden gesteld voor de drukte in treinen, maar dat is natuurlijk niet zo. Makkelijk gezegd dat zij dan niet meer in de spits mogen reizen. Veel studenten hebben sport- of verenigingsactiviteiten of werken in de avond, ook door de invoering van het leenstelsel. Ze zijn door de afschaffing van de basisbeurs al hard genoeg gepakt, en zouden hierdoor nog meer moeten inleveren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.