Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 2 mrt 2016 / 14:11 uur

Uit de spits: studenten zijn allesbehalve blij

Studenten mogen tijdens spitsuren niet meer in de trein. NS vindt het een goede oplossing voor overvolle treinen, studenten vinden het echter een belachelijk idee.

Woensdag werd bekend dat NS-topman Roger van Boxtel zijn zin heeft gekregen: hogescholen en universiteiten blijken tóch bereid te zijn om hun collegetijden aan te passen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat studenten pas na de spits klaar zijn met colleges, zodat ze niet in deze drukke tijden de trein bezetten. Zo heeft de hogeschool in Utrecht al aangegeven les te geven tot 19.00 uur en bekijkt ook de universiteit van de stad de mogelijkheden.

Latertje

Waar bijvoorbeeld naar gekeken wordt, zijn de roosters van eerstejaars studenten omdat zij vaak nog thuis wonen. En dit is juist een van de problemen, vinden studenten. „Behalve het feit dat er studenten zijn die ’s avonds een bijbaan hebben, is er ook nog het probleem dat niet alle studenten in de omgeving wonen van de studie zelf”, aldus Christine Bolten, studente aan de Fontys Hogeschool. „Het wordt al gezegd, veel meer studenten blijven bij hun ouders wonen, vooral in het eerste jaar. Dat kan weleens betekenen dat je van Utrecht helemaal naar Leiden of Eindhoven moet reizen. Als je dan nog eens les hebt tot 19.00 uur, kan het zijn dat je pas rond 20.00 of 21.00 uur thuis bent.”

Bijverdienen

„Het verbaast me niets dat studenten niet blij zijn met het nieuws”, reageert Stefan Wirken, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). „Het lijkt nu alsof studenten verantwoordelijk worden gesteld voor de drukte in treinen, maar dat is natuurlijk niet zo. Makkelijk gezegd dat zij dan niet meer in de spits mogen reizen. Veel studenten hebben sport- of verenigingsactiviteiten of werken in de avond, ook door de invoering van het leenstelsel. Ze zijn door de afschaffing van de basisbeurs al hard genoeg gepakt, en zouden hierdoor nog meer moeten inleveren.”

Dat het bijverdienen in de avond onmogelijk wordt gemaakt, is inderdaad waar de meeste studenten over vallen. „Om andere reizigers tevreden te houden, moeten studenten maar tot laat naar school en hun inkomsten gedag zeggen? Lekker bijverdienen na school is dus geen optie meer. Hoe gaan wij onze studie dan betalen?”, vraagt studente Priscilla Jodha zich af. „Veel studenten werken in de horeca die meestal pas ’s middags opengaan”, aldus Joy van Wingaarden, student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. „Hierdoor kunnen ze geen geld meer verdienen voor hun toch al dure studie, laat staan studieboeken. Ik zeg demonstreren als het echt zo ver komt. NS mag niet anderen laten opdraaien voor hun problemen, ze moeten die zelf oplossen met bijvoorbeeld langere treinen in de spits.”

Avondmaal

Ook van de beloning waar NS en de hogescholen over nadenken, worden studenten niet warm. „Haha, een kop koffie?”, reageert Rechten-student Marc Steffers. „Als ik gewoon fatsoenlijk kan reizen in de spits, kan ik die ook wel thuis zetten. Wellicht dat je mij met het serveren van een uitgebreid avondmaal over de streep kunt trekken. Die heb ik veel harder nodig om 19.00 uur ’s avonds.”

„Wordt er hulp aangeboden aan ons?”, vraagt Emmy Munier, studente Sociaal Pedagogische Hulpverlening, zich af. „Ja, een kopje koffie. Maar dat neemt niet de schulden weg die wij straks hebben, omdat wij onze bijbaan op hebben moeten geven en daardoor onze studie niet meer kunnen betalen.”

Overleg

Zo’n beslissing als deze zou in overleg moeten gaan met de personen om wie het gaat, vindt de vakbondsvoorzitter. „NS ziet dit als een oplossing, maar houdt hierbij geen rekening met wat studenten willen. Leg het voor aan hen, het gaat immers om de studenten. Stel dat 90 procent van de studenten het wel zag zitten, dan was het niet tegen te houden. Maar dat is niet het geval.”

Inmiddels hebben bijna 4000 mensen hun stem uitgebracht op onderstaande poll. Het moge duidelijk zijn dat een overgrote meerderheid niet bij is met de ‘oplossing’ van NS: 95 procent vindt het een belachelijk idee, tegenover een percentage van 5 procent die het wel ziet zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Uit de spits: studenten zijn allesbehalve blij
Sluiten