Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 5 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Bioscoopje pikken of fitness in de trein? Ja ik wil!

Het gros van de treinreizigers heeft natuurlijk het liefst een zitplaats in de trein, maar andere wensen zijn er ook blijkt uit een poll van Metro. Een bioscoopcoupé staat met stipt op nummer 1, en een fitnesscoupé en gamecoupé, daar hebben de reizigers ook wel oren naar.

Nut van reis vergroten

Marleen Kuijf (35) bijvoorbeeld opteert voor een coupé met een loopband en een fiets. Ze plaatste van haar idee een gifje op Twitter en tagde NS hierin. De spoorvervoerder houdt wel van dit ’omdenken’ zoals zij het noemen.

Kuijf wil met de fitnesscoupé het reizen met het nuttige combineren. NS ziet het meer als mogelijkheden voor het bevorderen van de interactie bij de reizigers onderling en het positief beïnvloeden van de reisbeleving.

Mindfulnesscoupé

Vanaf 21 oktober introduceert NS dan ook verschillende tijdelijke coupés in de trein op het traject tussen Amsterdam en Eindhoven waar de de Dutch Design Week plaatsvindt. Designers hebben verschillende ideeën voor coupés bedacht. „Zo is er een mindfulnesscoupé waar mensen tot rust kunnen komen”, zegt Martijn Verhaegh van NS.

Surfen op ritme van de trein

In een andere coupé kun je meedoen aan een spoorquiz waarbij vragen voorbij komen over wat je ziet als je uit het raam kijkt, maar ook tekenopdrachtjes. En de leukste is misschien wel een coupé vol met verschillende kussens. „Op de loungebank in de nieuwe treinen wordt een waterkussen neergelegd”, gaat Verhaegh verder. „Als iemand naast je komt zitten, ga je omhoog wat interactie tussen de reizigers creëert. Ook is er een surfkussen voor op de grond. Als je erop staat, word je in golvende bewegingen meegenomen en kun je surfen op het ritme van de trein.”

Na het overlijden van David Bowie werd er een coupé aan hem gewijd richting de expositie in Groningen. Foto: ANP
Na het overlijden van David Bowie werd er een coupé aan hem gewijd richting de expositie in Groningen. Foto: ANP

Het kussen op de zitting is naast geinig ook praktisch en ligt in het verlengde van Kuijfs fitnesscoupé. Het kussen beweegt door de treinbewegingen meer dan wanneer je op de gewone zitting zit. Verhaegh: „Je gaat heen en weer waardoor je je rug- en buikspieren traint.”

De treincoupé als het voorprogramma

NS is wel in voor meer bijzondere activiteiten in de trein. De bioscooptrein waar de meeste Metro-lezers op gestemd hebben, is voor de vervoerder dan ook niet onbekend. „Tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) reed er een bioscooptrein richting het event, aangekleed met rode gordijntjes en popcorn. We spelen daarmee in op zo’n evenement. Een soort voorprogramma.”

Doel is echter om de ideeën van de designers op termijn ook een meer permanent karakter te geven. „Denk aan mindfullness-sessies via een app waardoor je geïnspireerd raakt om tot rust te komen op weg naar je werk, en op de weg terug weer kunt onthaasten. Dit zou in de toekomst ook met de spoorquiz kunnen.”

Metro-lezers zien een discocoupé en een ballenbakcoupé ook wel zitten. Maar een coupé met zitplaatsen wordt ook door velen geambieerd nu de zitplaatsen na de zomervakantie weer verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bioscoopje pikken of fitness in de trein? Ja ik wil!
Sluiten