Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 5 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Categorie 5: Irma onderweg naar Antillen

Irma is dinsdagmiddag uitgegroeid tot een exemplaar uit de vijfde – en daarmee hoogste – categorie. Het oog van de zeer zware orkaan ligt nu nog ten westen van de bovenwindse Eilanden en trekt vannacht over de eilanden heen. Naar verwachting zullen onder anderen Sint Maarten, St Eustatius en Saba te maken krijgen met een voltreffer van de orkaan. Vanavond en in de nacht van dinsdag op woensdag trekt Irma over de eilanden heen. Defensie heeft 100 militairen naar de Antillen gestuurd om de eilandbewoners te helpen. Wanneer de orkaan gepasseerd is, zullen er tevens twee marineschepen assistentie verlenen. De inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk barricaderen hun huizen en zijn aan het hamsteren geslagen. Dit is voor het eerst sinds 1955 dat er een orkaan van de hoogste categorie onderweg is naar de Kleine Antillen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder

Categorie 5: windsnelheden tot 280km(!) per uur

In de loop van dinsdag zwol de kracht van Irma steeds meer aan, tot de gemiddelde windsnelheid voldeed aan de minimale vereisten voor de vijfde categorie. Aan de grond worden op dit moment windsnelheden gemeten van 280 kilometer per uur. Deze snelheden komen overeen met die van de beruchte orkaan Katrina in 2005. Het oog bevindt zich nu op een paar honderd kilometer ten westen van de eilanden. Naast de Antillen zal Irma ook over Antigua en Barbuda, Puerto Rico, St. Kitts en Nevis en de Maagdeneilanden heenrazen. Naar verwachting zal deze extreem harde wind gepaard gaan met zeer hoog water en keiharde slagregen.

Saba bereid zich voor op het naderende onheil

Glenn Holm (66), inwoner van Saba, bereidt zijn woning voor op wat komen gaat: „Ik ben op dit moment druk bezig om het huis te barricaderen en alles dicht te spijkeren. Over een paar uur trekt de stom over maar het is nu nog erg rustig. Dit is de zwaarste storm in 20 jaar op het eiland. Omdat de stroom waarschijnlijk gaat uitvallen hebben we een generator klaar staan, ook heb ik auto in veiligheid gebracht. De supermarkten zijn leeg en mijn vrouw heeft een flinke hoeveelheid water en eten gehaald." Voor Hassell is dit niet de eerste keer dat hij te maken krijgt met zo’n zware orkaan: „In 1999 werd Saba getroffen door Lenny (categorie 4) en deze viel eigenlijk enorm mee. Er was wat hoog water maar verder weinig aan de hand. Ik weet niet hoe erg het vanavond word, we zijn nu druk aan het werk om ons zo goed mogelijk te kunnen beschermen. Meer kan je niet doen." Omdat Holm middenin de voorbereidingen op de orkaan zat hielden we het kort, na dit gesprek moest hij weer snel aan de slag.

De VS is alert

De Verenigde Staten likt de wonden van orkaan Harvey nog, een orkaan uit categorie 4, maar lijkt zich aanstaand weekeinde voor de tweede keer in twee weken tijd voor te moeten bereiden op een verwoestende orkaan. De koers van Irma lijkt richting Florida te gaan. Irma gaat in de komende dagen langs Haïti, Dominicaanse Republiek, Cuba en de Bahama’s. Er is weinig te zeggen over hoe de kracht van de orkaan zich in de komende dagen zal gaan ontwikkelen. Meestal nemen orkanen in kracht af nadat ze over land zijn geweest.

De verwachte route van orkaan Irma
De verwachte route van orkaan Irma

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Categorie 5: Irma onderweg naar Antillen
Sluiten