Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 5 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Vmbo’ers mogen niet van schoolplein af tijdens pauze

Vmbo-leerlingen aan het Pax Christ College in Druten (Gelderland) mogen tijdens tussenuren en pauzes het schoolterrein niet meer verlaten. Op het schoolplein loopt nu een streep die niet gepasseerd mag worden zonder toestemming van de docent. Deze regel geldt niet voor havisten en vwo’ers, die les krijgen op een andere locatie. Een gevalletje discriminatie?

Politieagent spelen

Pascal Lagarde, wiens zoon op het VMBO zit, laat via Facebook weten dat hij het een belachelijke actie vindt. „Ga gewoon lesgeven. Geef leerlingen die het nodig hebben extra begeleiding. Zorg voor een goede opvang en invulling van tussenuren. Maar ga geen politieagentje spelen op het schoolplein.”

Positive Behaviour Support

Deze regel is ingevoerd onder het mom van ‘Postive Behaviour Support’ (PBS). Het doel van PBS is een positieve, sociale omgeving creëren die het leren bevordert en die gedragsproblemen voorkomt of doet afnemen. Lagarde laat weten: „Onder het mom van PBS wordt de school een soort gevangenis. Mijn nekharen gaan ervan overeind staan."

https://www.facebook.com/pascal.lagarde/posts/10155045360243512

Geen onderscheid

Sectordirecteur Wil van Ooijen laat aan de Gelderlander weten dat er geen sprake is van discriminatie. “Beide locaties mogen hun eigen beleid voeren. Op de VMBO-locatie kiezen wij ervoor om een goede sfeer in het gebouw te krijgen. met respect en normaal taalgebruik. Daar hoort gezamenlijk pauzeren bij.” Hij laat weten dat de invoering van deze methode op het vwo niet wordt uitgesloten.

Maandagmiddag heeft een grote groep vmbo-leerlingen uit protest tóch het schoolplein verlaten. Lagarde: „Een van de taken van een school is de kinderen voorbereiden op het vervolgonderwijs, daarbij hoort de ruimte om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Dit wordt door de school op deze manier beperkt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.