Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Onderweg 17 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Week van de mobiliteit: 5x alternatief voor het kopen van een auto

Het is de week van de mobiliteit: het vermogen om je fysiek voort te bewegen. Héél fijn als dat kan met je eigen net aangeschafte auto, maar heel duurzaam is het niet. Daarom geeft Metro 5 alternatieven voor het kopen van een auto.

De Europese Mobiliteitsweek vindt elk jaar plaats van 16 tot 22 september. Het is een initiatief van de Europese Commissie, waarbij zij aandacht vragen voor duurzaam vervoer en bewust gebruik van autogebruik, waaronder deelvervoer. 5 alternatieven voor het kopen van een auto.

5 opties zodat je geen auto hoeft te kopen

1. Greenwheels

Greenwheels zet zich al sinds 1995 in voor duurzaam vervoer. Hoe? Met ruim 2150 publieke deelauto’s en meer dan 800 exclusieve zakelijke deelauto’s (wat ze ook de marktleider op het gebied van autodelen in Nederland maakt). Je downloadt de Greenwheels-app, kiest een abonnement dat bij je past en vindt een auto bij jou in de buurt.

Tijdens de Europese Mobiliteitsweek zijn ze opzoek naar nieuwe deelautobestuurders. Daarom nodigen ze heel autorijdend Nederland deze week uit voor een gratis eerste rit. Als je altijd al nieuwsgierig was naar een deelauto, dan is dit een goed moment om het eens even uit te proberen. „Hoe meer mensen kiezen voor een deelauto, hoe schoner de lucht en hoe minder CO2-uitstoot. Dat hopen we in deze week extra te stimuleren”, zegt directeur Andrew Berkhout.

2. Share Now

Ook bij Share Now (voorheen car2go of Drive Now) download je de app, upload je je rijbewijs, en kan je van start. De 300 Smart deelauto’s die het bedrijf heeft rondrijden in Amsterdam zijn allemaal elektrisch, wat het nog beter maakt voor het milieu. Daarnaast parkeer je met Share Now gratis binnen het werkgebied in Amsterdam en krijg je geen boete als je de auto niet oplaadt, maar juist een beloning als je dat wel doet. Je kiest zelf wat voor tarief het best bij jouw plannen past: ga je op avontuur, een dagje weg of alleen even snel naar familie? Vanaf 0,19 cent per minuut rijd je naar je bestemming.

3. Anyways

Bij anyways kun je zelf kiezen voor het type auto dat je wil: stadsauto, hatchback, ruimtewagen, schakel of automaat, hybride of in de nabije toekomst elektrisch. Meer dan kiezen hoef je niet te doen. De auto wordt uit stilstaande voorraad bij de autodealer gehaald en staat binnen 72 uur voor je deur. Je zit nergens aan vast, want na een maand kun je het abonnement stoppen wanneer jij dat wilt. Kiezen voor duurzaam vervoer was nog nooit zo makkelijk, precies waar het om draait tijdens de week van de mobiliteit.

Aan het twijfelen om zo’n abonnement eens uit te proberen? Metro heeft een winactie met een abonnement op een hybride familie-auto.

4. My Wheels

MyWheels heeft een duidelijk doel voor ogen: het aantal auto’s in Nederland terugdringen van 9 miljoen naar 1 miljoen in 2030, door middel van – natuurlijk – deelauto’s. Ook hier kies je voor het pakket dat bij jou past. Heb je de deelauto nodig voor een zakelijke afspraak van Utrecht naar Rotterdam, bijvoorbeeld? Dat is ongeveer zo’n 4 uur reizen, iets meer dan 100 kilometer, dus dat kost je 43 euro. Al vanaf 2,22 euro per uur wilt MyWheels er hiermee voor zorgen dat steeds meer mensen voor een deelauto kiezen, om zo bij te dragen aan een lagere CO2-uitstoot.

5. ConnectCar

Bij ConnectCar zijn ze heel duidelijk over wat je te wachten staat als je kiest voor een ritje in een van hun deelauto’s: je betaalt het starttarief, de gereden kilometers en de verbruikte brandstof. Geen extra verzekeringen en eigen risico. Wel betaal je voor een registratie eenmalig 25 euro, maar dan kan je daarna meteen de auto in stappen. ConnectCar is al 15 jaar actief op het gebied van autodelen, maar is voor nu nog even alleen in onze hoofdstad te vinden.

Toevallig toch gekozen voor een deelauto van Greenwheels? Rijd dan meteen even door naar de allereerste en grootste deelauto drive-in bioscoop van Nederland.

Hebben de lockdowns invloed gehad op klimaatverandering?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Week van de mobiliteit: 5x alternatief voor het kopen van een auto
Sluiten