Judith Tielemans
Judith Tielemans Duurzaamheid 16 sep 2021

Hebben de lockdowns invloed gehad op klimaatverandering?

Ondanks de verwachting van velen, is de wereld niet groener geworden na de coronalockdowns. Dat staat in een klimaatrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties. De korte onderbreking van grootschalige uitstoot van afvalstoffen door de lockdown heeft volgens het rapport geen invloed gehad op de hoeveelheid CO2 in de lucht. Daarmee hebben de lockdowns dus geen invloed gehad op klimaatverandering.

In veel landen werd de industrie even stilgelegd vanwege de coronamaatregelen. Op korte termijn leverde dat vaak een iets schonere lucht op. De WMO schrijft echter dat het op de langere termijn geen invloed heeft gehad op het tegengaan van klimaatverandering. In tegendeel: sinds de lockdowns grotendeels weer voorbij zijn, zijn er alleen maar meer uitlaatgassen de lucht in geblazen.

Klimaatrapport: gemiddelde temperatuur op aarde 1,5 graad hoger

Volgens de WMO is de kans groot dat de gemiddelde temperatuur op aarde in de komende vijf jaar 1,5 graden hoger ligt dat het gemiddelde in de pre-industriële periode. „We gaan de afspraken in het akkoord van Parijs nog steeds niet halen”, schrijft VN-secretaris-generaal António Guterres in het voorwoord. „Als we niet onmiddellijk vergaande maatregelen treffen, heeft dat catastrofale gevolgen voor de mensen en de aarde.”

De uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen bereikte een hoogtepunt in 2019. In 2020 daalde het toen flink, door de coronapandemie. In de eerste zes maanden van 2021 is echter meer uitgestoten dan in dezelfde periode in 2019, staat in het klimaatrapport.

Klimaatverandering tegengaan met klimaatdoelen

De WMO schrijft dat het goed is dat steeds meer landen zich toeleggen op een netto uitstoot van 0 procent, maar het beleid moet een stuk ambitieuzer om de afgesproken klimaatdoelen te halen en te voorkomen dat de aarde te veel opwarmt. De temperatuur lag nooit hoger dan in de periode tussen 2017 en 2021. Het was gemiddeld tussen de 1,06 en 1,26 graden warmer dan in de tijd voor de industrialisatie.

In het klimaatrapport adviseren onderzoekers om de wederopbouw na de coronapandemie samen te laten gaan met het verduurzamen van de wereld. „Het rapport is helder, we hebben geen tijd meer om te wachten”, aldus Guterres.

Klimaatorganisaties willen grootste klimaatprotest ooit

Op 6 november zal een nieuwe klimaatdemonstratie in Amsterdam plaatsvinden. Dat gebeurt tijdens de VN-klimaatconferentie in Glasgow, waar landen samenkomen om te praten over klimaatverandering. De organisatie hoopt op „de grootste klimaatdemonstratie in Nederland ooit”.

Het protest wordt georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van onder meer Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL en Milieudefensie. De organisaties stellen dat „klimaatverandering veel sneller gaat dan eerder werd voorspeld” en dat de Nederlandse klimaatdoelen tot nu toe te ver achter blijven „om zeer ernstige klimaatontwrichting te voorkomen”.

Activisten Greenpeace beklimmen Tweede Kamer: ‘Ons geduld is op’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hebben de lockdowns invloed gehad op klimaatverandering?
Sluiten