Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Ank Bijleveld (Defensie) stapt alsnog op na motie van afkeuring

Ank Bijleveld, de demissionair minister van Defensie, stapt alsnog op na de aangenomen motie van afkeuring tegen haar. Gisteren was de hoofdelijke stemming, waarna bleek dat er een meerderheid was voor de moties tegen zowel haar als Sigrid Kaag. Kaag trad wel gisteravond al af als minister van Buitenlandse Zaken. Bijleveld wilde in eerste instantie aanblijven.

Uiteindelijk besloot ze toch op te stappen omdat ze door de discussie die is ontstaan over haar positie haar werk niet meer kan doen, zei ze in een persverklaring. De CDA-bewindsvrouw kondigde haar vertrek vanmiddag aan op het ministerie van Defensie. In de uren daarvoor werd binnen de partij en op het Binnenhof al duidelijk dat ze zou vertrekken.

Gisteren debatteerde de Kamer „intens en intensief” over de situatie in Afghanistan. Volgens velen is daar een hoop misgegaan. Nadat de Tweede Kamer de motie aannam, zei Bijleveld: „Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan. Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn.”

Ank Bijleveld stapt op als minister van Defensie

PvdA-Kamerlid Kati Piri diende gisteren een motie van afkeuring in tegen Bijleveld. Zij heeft volgens de Kamer niet tijdig werk gemaakt van het in veiligheid brengen van tolken die in het verleden werkten voor de Nederlandse missie in dat land, terwijl de Kamer daar herhaaldelijk om had gevraagd.

Een tweede motie van afkeuring betrof de manier waarop het kabinet de uiteindelijke evacuatie heeft uitgevoerd en de Kamer daarover heeft geïnformeerd. Pas toen de Taliban de hoofdstad Kabul hadden ingenomen, werd inderhaast een luchtbrug opgezet. Nederland kon lang niet iedereen op tijd evacueren. De Kamer houdt Kaag daar eindverantwoordelijk voor.

De moties werden ondertekend door twaalf oppositiepartijen, maar niet door de PVV en Forum voor Democratie. Maar die twee partijen hebben allebei laten weten dat zij voor zullen stemmen. Daarmee is een meerderheid voor. Of de moties het daadwerkelijk halen, is afhankelijk van de opkomst bij de hoofdelijke stemming.

Vijftig kinderen ontvoerd door ouder: ‘Je wordt ontvoerd door degene die het meest van je houdt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.