Rotterdam

Daan Weijers (23) en Yannick Brouwer (25) willen met hun wekker mensen makkelijker in slaap krijgen. Daarvoor hebben ze wel een ton nodig via Kickstarter / VINCENT VAN DORDRECHT
Likeability of5

Deze wekker helpt je om in slaap te komen

Daan Weijers (23) en Yannick Brouwer (25) willen met hun wekker mensen makkelijker in slaap krijgen. Daarvoor hebben ze wel een ton nodig via Kickstarter / VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Job Halkes'

29 NOV 2017

Kom je moeilijk in slaap of ben je ’s ochtends je bed niet uit te timmeren, dan hebben Yannick Brouwer (25) en Daan Weijers (23) van Circa binnenkort de oplossing. De Rotterdamse startup werkt hard aan een bijzondere wekker die je helpt om beter te slapen. Via Kickstarter is er in twee weken tijd al ruim 65.000 euro opgehaald en het doel, een ton, is in zicht.

Hoe is dit idee ontstaan?
Yannick: Ik was vorig jaar op de Dutch Design Week waar ik stond met mijn afstudeerwerk, ik studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daar ontmoette ik Hans Brouwer - overigens geen familie - en we raakten in gesprek. Hij is al 25 jaar productontwikkelaar en wilde een wekker ontwikkelen. Ik was enthousiast, want ik zocht op dat moment zelf naar een slimme wekker waarbij ik mijn mobiel niet nodig had, maar dat bestond nog niet. In dat idee zag hij wel wat en we zijn in januari dit jaar gestart. Een paar maanden daarna is onder meer Daan erbij gekomen en begon het project steeds meer vorm te krijgen. En na een prototype loopt nu de campagne.

Waarom wilde je per se een wekker zonder connectie met de mobiel? Dat is toch juist heel makkelijk.
Yannick: De smartphone vervangt veel apparaten en de slimme luidsprekers van Google en Amazon zijn hard in opkomst. Maar wie wil en nou een apparaat met camera en microfoon in de slaapkamer dat 24 uur per dag meekijkt en luistert? En van de smartphone is bekend dat het een slecht effect heeft op de nachtrust. De berichtjes en het licht van de telefoon zorgen voor veel prikkels en afleiding, waardoor je slechter in slaap valt.

Maar er is toch al zoiets als een wake-up light?
Daan: Zeker, maar dat werkt wel anders. Die stel je in op een bepaalde tijd en hij gaat langzaam aan. Onze wekker meet ook hoe licht of hoe diep je slaapt. Hij meet beweging en de ademhaling en bepaalt zo in welke slaapfase je zit. Als je licht slaapt beweeg je meer. Het kan dus zijn dat de wekker je niet om acht uur, maar tien over half acht wakker maakt, omdat je dan net aan het eind van een slaapfase bent. En dat is het beste moment om uitgerust wakker te worden. Om dat te meten leggen we een flinterdun matje onder je matras. Die registreert alles. De wekker houdt bij wat je ritme is en of je voldoende slaapt.

Slaap je dan ook meer?
Yannick: Als de mobiel niet in de buurt is, scheelt dat wel. Uit onderzoek blijkt dat dat toch de grootste stoorzender is. Je hebt met deze wekker wel het gemak van een muziekje van bijvoorbeeld Spotify om in slaap te vallen, maar niet de verleiding van je apps en social media. Je valt ook beter in slaap. Ik denk dat het je zeker een halfuurtje scheelt.

Hoe werkt de wekker precies?
Daan: Het apparaat geeft je inzicht in je slaapritme en helpt je daarbij. Dat kan middels licht of een muziekje van bijvoorbeeld Spotify, maar er zijn ook ademhalingsoefeningen die je kunt gebruiken. En wie liever natuurgeluiden heeft, kan die opzetten. Ook is er een mogelijkheid om zogenaamde witte ruis uit te zenden. Daardoor hoor je omgevingsgeluiden niet meer en val je makkelijker in slaap. Het scherm is touchscreen, dus makkelijk te bedienen. En omdat het oled is, komt er weinig licht vanaf.

Voor wie is deze wekker bedoeld?
Yannick: We richten ons met name op mensen die bewuster bezig willen zijn met hun gezondheid. Mensen die snakken naar een apparaat dat helpt bij het slapen, maar zonder afleidingen.

Jullie hebben twee derde van het beoogde bedrag binnen en de campagne loopt nog een kleine twee weken. Hoe gaan jullie die laatste stap maken?
Daan: We zijn op verschillende vlakken bezig. Onder meer in Frankrijk en Duitsland proberen we mensen te overtuigen van onze plannen. Daar kunnen we denk ik nog wel wat mensen over de streep trekken.Yannick: En we gaan nog wat reclame maken. Bij ons kun je instappen voor 199 euro en dan heb je de wekker in juli in huis. We hebben die ton nodig om de productie te kunnen starten, maar dat gaat ons lukken.

Jullie hebben beide in Eindhoven gestudeerd. Waarom in Rotterdam begonnen?
Yannick: Ik kom uit Rotterdam, dus voor mij was het logisch, haha. Nee, Hans vroeg me waar ik zou willen beginnen en toen heb ik Rotterdam gezegd. Ik heb een paar jaar in Eindhoven gewoond en voor mijn stage ook nog even in Amsterdam, maar Rotterdam is een fijne stad waar veel kan.
Daan: We hebben eerst bij De Machinist gezeten op een donker zoldertje, en nu zitten we hier in De Fabriek in Delfshaven. En dat bevalt goed.

Tot slot, wat zijn de toekomstplannen?
Yannick: We willen eerst gaan produceren, leveren en het dan verder uitbouwen. Omdat de wekker is verbonden met internet kunnen we ze verder updaten en optimaliseren. En daarna kijken we verder!


love
user_c8e0c469d46c2150d563735e43572fb7aa5c3a7b_avatar

Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel