Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Noord-Korea meldt dat nucleair programma is voltooid

Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea laat woensdagochtend weten dat het nucleaire programma van het land bijna is voltooid. Wanneer er een intercontinentale raket wordt afgeschoten die de gehele Verenigde Staten kan bereiken, is het doel van het land bereikt.

Dinsdag zou het land een nieuwe intercontinentale ballistische raket met succes hebben gelanceerd. De zogenoemde Hwasong-15 kan de gehele Verenigde Staten bereiken, liet het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA woensdag weten.

Historisch doel

„Na het bekijken van de succesvolle lancering van het nieuwe type raket Hwasong-15, heeft Kim Jong-un met trots verklaard dat we nu uiteindelijk het historische doel hebben bereikt dat we een nucleaire macht zijn”, zei het KCNA.

De Hwasong-15 werd dinsdagnacht gelanceerd. De raket vloog 950 kilometer in 53 minuten en haalden een hoogte van 4475 kilometer, luidde de Noord-Koreaanse verklaring. De raket landde vervolgens in de Japanse Zee.

Veroordeling

Secretaris Generaal António Guterres van de VN veroordeelde de rakettest scherp. „Dit is een overduidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad en laat een totale minachting van de internationale gemeenschap zien”, liet zijn woordvoerder weten. De Japanse president Abe heeft spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad aangevraagd. Die komt woensdag bijeen.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei dat de Noord-Koreaanse rakettechnologie blijkbaar sterk verbeterd is. Ook de Amerikaanse minister van de Defensie Jim Mattis constateerde dat de raket „hoger vloog dan elk eerder schot dat ze hebben gelost”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.