Dossier

Likeability of 5

Bedrijvigheid bij tieners loont op latere leeftijd

Foto van 'Margot Smolenaars'

11 NOV 2017

Het aantal tieners met een eigen bedrijf is verdubbeld, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Waren het er in 2012 nog 1.119, vijf jaar later staan 2.273 minderjarige ondernemers ingeschreven.

Dat komt onder andere door de inspanningen van de stichting Jong Ondernemen, die zich tot doel gesteld heeft alle Nederlandse scholieren en studenten minstens één keer kennis te laten maken met ondernemen. Sinds 2012 heeft de stichting haar activiteiten flink opgeschroefd en laat het via programma’s als Junior Company en Student Company jongeren experimenteren met het opstarten en leiden van een eigen onderneming. Zo oefenen ze vaardigheden als risicobereidheid, creativiteit, doorzettingsvermogen, samenwerken, zelfvertrouwen en financiële zelfredzaamheid. Deze 21 century skills zijn hard nodig om een weg te vinden in een flexibele arbeidsmarkt en een kenniseconomie die gericht is op innovatie.

Inmiddels heeft de stichting zo ruim 74.922 jongeren onderwezen, waarvan 39.188 basisschoolleerlingen en 5.374 leerlingen op de middelbare school. Nog lang niet genoeg, want het doel voor 2022 is een kwart miljoen jongeren warm te laten lopen voor het ondernemen.

Eerder een baan

Dat komt namelijk hun toekomst ten goede. Vorig jaar liet de stichting de impact van hun ondernemerslessen onderzoeken door de Technische Universiteit Eindhoven, door te meten hoe het de studenten uit de lichting 2004/2005 en 2005/2006 vergaan is sinds hun afstuderen. Daaruit blijkt dat deelnemers aan één van Jong Ondernemen-programma’s gemiddeld na 4 maanden een baan vinden, waar leeftijdgenoten zonder die ervaring daar 11 maanden over doen. Onder de alumni van het ondernemersprogramma heerste maar 6 procent werkloosheid, waar dat in de controlegroep maar liefst 21 procent was. 53 procent van die werkende alumni werkt in een managementfunctie, tegenover 41 procent.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De basis van dat succes ligt in het vergroten van hun probleemoplossend vermogen, financieel bewustzijn en een verbeterde besluitvorming. Althans, dat zeggen de alumni zelf in het onderzoek. Heleen Dura-van Oord, zelf succesvol ondernemer en bestuurslid van de stichting Jong Ondernemen, onderschrijft die beweringen van harte. „Nederland is beter af met initiatiefrijke, ondernemende burgers. Niet iedereen hoeft een Shell op te richten, want dat is maar heel weinig mensen gegeven, maar dat mensen in staat zijn initiatief te nemen is heel belangrijk. Actie is altijd het fundament van succes.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: ondernemen! Denk jij weleens na over een eigen bedrijf? Geen baas die je vertelt wat je moet doen, maar lekker zelf de dienst uitmaken. Lees meer in ons dossier van deze week:

LEES OOK


like
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 3)

Camera videoPiepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 3)

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Pien van Breda'

VANDAAG, 13:00

Het beeld van gemeenteraadsleden? Grijze mannen en dames op respectabele leeftijd. Echter, er is hoop op aanwas. Metro ging op zoek naar kandidaatraadsleden van ’max’ 20 jaar, waarop woensdag kan worden gestemd. In no-time hadden we er 21 gevonden, dus waarschijnlijk zijn er nog veel meer enthousiastelingen. Niet allemaal kunnen deze 21 onder de 21 de gemeenteraad in, want 18 jaar is de minimum leeftijd. Maar een partijtje gemotiveerd dat ze zijn... We presenteren de politici van de toekomst in vier delen, dagelijks om 13.00 uur.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 3)

Sterre Teunissen

‘Jongeren moet je betrekken’

Naam: Sterre Teunissen. Leeftijd: 18. Opleiding: 6 vwo. Verkiesbaar voor: Student & Starter, Utrecht. Plek: 21

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Ik ben geboren en getogen in de mooiste stad van Nederland: Utrecht. In de achttien jaar dat ik hier woon, ben ik ontzettend gaan houden van deze stad. Ik zou graag nu al in de gemeenteraad willen om de stad mooi te houden en waar het kan nog mooier te maken. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat ook jongeren betrokken worden bij de politiek. Ik wil die groep dus graag vertegenwoordigen.

Waarom heb je voor Student & Starter gekozen?

Wat mij direct aansprak bij Student & Starter was het feit dat ze jongeren betrekken bij de politiek. Hierdoor was ik meteen geïnteresseerd in de partij en heb ik me verdiept in haar standpunten. Ik heb het verkiezingsprogramma uitgebreid doorgenomen en het sprak me ontzettend aan dat Student & Starter vooruitstrevend is en zich niet in een hokje rechts of links laat stoppen, maar doet wat het beste is voor de stad.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Wat mij nauw aan het hart ligt is de duurzaamheid van de stad. Het liefst zou ik er per direct voor zorgen dat er geen auto’s meer de binnenstad in mogen. Zo blijft de lucht in de binnenstad schoon en kunnen mensen veiliger fietsen. Ook zou ik graag zien dat de kansenongelijkheid in het onderwijs vermindert. Dit kan bijvoorbeeld door de vrijwillige ouderbijdrage écht vrijwillig te maken. Nu zitten er nog consequenties aan als deze niet betaald wordt.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 3)

Thomas Mojet.

‘Geen wollig taalgebruik in de raad’

Naam: Thomas Mojet. Leeftijd: 18. Opleiding: bachelor politicologie (VU). Verkiesbaar voor: D66, Amersfoort. Plek: 9

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Zelf heb ik een grote passie voor politiek, maar ik merk dat niet iedereen die passie deelt. Sterker nog, ik merk dat er een grote kloof is tussen de politiek en de samenleving. Ik wil daar wat aan doen. Door mijn passie voor politiek en mijn frisse blik denk ik dat ik een verbinder kan zijn tussen de gemeentepolitiek en de samenleving. Ik ben bij wijze van spreken overdag verschillende regeringsvormen aan het vergelijken tijdens mijn studie, ‘s avonds op de publieke tribune bij de raadsvergadering en daarna in de kroeg met leeftijdsgenoten te vinden. Ik wil de politiek in om de politiek dichter bij de samenleving te brengen.

Waarom heb je voor D66 gekozen?

Thema’s die ik erg belangrijk vind zijn klimaatverandering, gelijke kansen door goed en toegankelijk onderwijs en de multiculturele samenleving. Deze thema’s komen terug in het sociaalliberale gedachtegoed van D66. Maar bovenal is D66 opgericht voor meer democratie, meer transparante politiek en om de kloof tussen de politiek en samenleving te verkleinen. Daarom is D66 mijn partij.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Afstandelijke politiek en wollig taalgebruik in de raad. Als mensen de politiek niet kunnen volgen, is het logisch dat ze er een afkeer van krijgen. Daarom zal ik me inzetten voor duidelijke terugkoppeling naar inwoners. Dit zal ik doen door duidelijke korte stemverklaringen te geven over zaken waar ik namens de fractie het woord over voer. Zo wil ik ervoor zorgen dat iedereen de gemeentepolitiek kan volgen en dus ook kan controleren, want ik vind dat die controle hoort bij een goede democratie.

Moeder en dochter

Feline van Doorn (aflevering 4) staat samen met haar moeder op de kandidatenlijst van PvdA Barendrecht. Metro zocht hen op.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 3)

Bente Ferwerda.

‘Ook in je eentje heb je invloed’

Naam: Bente Ferwerda. Leeftijd: 17 jaar. Opleiding: 6 vwo . Verkiesbaar voor: GroenLinks, Wormerland. Plek: 6

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?
Ik ben altijd al vrij kritisch geweest, zo ook over de politiek. Belangrijke zaken worden te vaak naar voren geschoven of weggestopt. Het beeld heerst dat je daar in je eentje niks aan kunt doen. Je bent te jong, je hebt te weinig invloed of ‘je bent maar alleen’. Ik vind dat echter onzin. Ik wil dat er iets verandert en ga er niet op wachten tot anderen dat voor me gaan doen.

Waarom heb je voor GroenLinks gekozen?

Ten eerste omdat GroenLinks natuurlijk veel aandacht besteedt aan duurzaamheid. Het is cruciaal voor onze eigen toekomst dat we ons klimaatbeleid flink aanscherpen de komende jaren. Verder is GroenLinks een partij waarbij empathie, solidariteit en zorgen voor elkaar hoog op de agenda staan. Aan een verdeelde samenleving hebben we niks. Ook de ambitie van de partij past perfect bij mij. GroenLinks is niet bang om grote plannen te hebben, en ik ook niet.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Mijn slogan op de verkiezingsposter is ‘samen met jongeren’. Dat is precies wat ik wil gaan doen. Jongeren voelen zich steeds meer gedistantieerd van de politiek en daar moet verandering in komen. Bij onderwerpen die jongeren aangaan zal ik met mijn partij de jongeren benaderen en met ze in gesprek gaan. Gewoon om te vragen wat ze ervan vinden. Want je moet niet over, maar mét jongeren besluiten nemen.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 3)

Lorenzo van der Weiden.

‘Opkomen voor jong én oud’

Naam: Lorenzo van der Weiden. Leeftijd: 19. Opleiding: financiële dienstverlening. Verkiesbaar voor: 50PLUS, Breda. Plek: 5

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad? 

Breda is een prachtig stad voor jong en oud. Ik ben hier geboren, getogen en woonachtig. Ik wil graag dat 50PLUS een begrip in de gemeenteraad wordt, ook in andere gemeentes uiteraard. Naar mijn mening kan een stad als Breda op veel vlakken verbeteren op bijvoorbeeld de onderwerpen woningbouw, veiligheid en armoedebestrijding.

Waarom heb je voor 50PLUS gekozen?

Landelijk ben ik al een tijdje aangesloten bij 50PLUS. Na het Oekraïne-referendum van 6 april 2016 vond ik het onacceptabel dat Mark Rutte en zijn bewindslieden het associatieverdrag doorgevoerd hebben. Daardoor heb ik politieke aspiraties gekregen en heb ik mijzelf inhoudelijk verdiept in alle partijprogramma’s. Uiteindelijk kwam 50PLUS het beste uit bus. Als je ons inhoudelijke programma ziet, landelijk en lokaal, dan zie je dat wij voor jong en oud opkomen, dat wij een democratische, sociale partij zijn.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. 50PLUS wil verbeteringen in het ouderenbeleid maar verder is er veel goed geregeld in Breda, dat moet ik beamen. Maar actueel is nu de slechte afvalscheiding en de aanpak op de zuidelijke rondweg. Dat wil ik op een adequate, accurate manier oplossen, zodat de meerderheid met een tevreden gevoel kan doorleven.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 3)

Sewak Kasparyan.

‘Jonge raadsleden broodnodig’

Naam: Sewak Kasparyan. Leeftijd: 19 . Opleiding: bestuurskunde (hbo). Verkiesbaar voor: D66, Hof van Twente. Plek: 5

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Gemeenteraadsleden zijn gemiddeld 50-plus. Ik vind het eigenlijk wel gek dat die leeftijd zo hoog ligt. Besluitvorming in de gemeente raakt iedereen. Het is in mijn ogen daarom broodnodig dat er juist meer jonge raadsleden komen. Heel actueel in veel gemeenten zijn op dit moment toekomstbestendigheid en duurzaamheid. Als jong raadslid heb ik hier een frisse progressieve blik op.

Waarom heb je voor D66 gekozen?

Ik was in de eerste instantie lid van de JOVD (Jongerenorganisatie van de VVD). In de verkiezingstijd werd door de VVD een enorm populistische houding aangenomen. Daarnaast vond ik het als liberaal belangrijk dat er werd omgekeken naar de minderbedeelden in de samenleving. Dat mistte ik heel erg bij de VVD en JOVD. De progressieve liberale kernwaarden van D66 en de Jonge Democraten spraken mij meer aan.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Ik zou graag zien dat er in het Hof van Twente geïnvesteerd wordt in plaats van bezuinigd in voorzieningen voor sport, kunst en cultuur. Jongeren en starters moeten actief betrokken worden bij de besluitvorming.  Daarnaast moet besluitvorming van de gemeente op een transparante en overzichtelijke manier met de inwoners gedeeld worden, zodat iedereen meer op de hoogte is van de lokale politiek.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

20

30 opmerkelijke posters van raadskandidaten

Verkiezingsposters bestaan er in vele vormen en maten ©KOE, Kerkrade

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het zal je niet ontgaan zijn; de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Overal in het land proberen de kandidaten kiezers te overtuigen. En ze hebben een uitgebreid wapenarsenaal tot hun beschikking; flyers, mediamomentjes, campagnesvideo's maar ook posters. Laten we deze posters eens onder de loep nemen. Want er zaten nogal wat opmerkelijke ontwerpen, lauwe leuzen of bizarre beelden tussen over het hele land verspreid. Hier volgen een aantal markante exemplaren.

1. Paint in Someren

Een waar spektakel met verschillende fonts en kleuren! ©Leefbaar Someren

2. De herbruikbare poster

3. Willekeurige hoofdletters

Is het ene afval beter dan het andere? ©OPA, Enschede

4. Piratenpartij toont ballen

5. Zwolse woordgrollen

Diep rood voor deze woordgrap van de ChristenUnie ©ChristenUnie, Zwolle

6. Beter dan jullie?

Blijkbaar hebben deze kandidaten weinig zelfvertrouwen ©50Plus Assen

7. Giraffe in de raad

Is de giraffe ook verkiesbaar? ©GJS, Berg & Dal

8. Specifieke doelgroepen benaderen

Ballen die proberen op te vallen ©VVD, Utrecht

9. Groene lok naar links

Alle kleuren van de regenboog ©GroenLinks, Den Helder

10. Tilburgse talentenjacht

Als de politiek niets wordt kan Jan altijd nog gaan presenteren ©OPA, Tilburg, Kevin Janssen

11. Carrie Comic Sans

Carry is haar eigen beweging gestart © Carry on the Move, Amsterdam

12. Hopelijk geldt dit niet voor Carrie

Vind jij scooters stom? Dan is deze partij voor jou! ©Anti Scooter Partij, Amsterdam

13. Hij weer...

Je kan een zeer smaakvolle villa winnen met Johan Vlemmix ©PVDT, Eindhoven

14. Fictieve verhalen? Weg ermee!

SGP vindt natuur belangrijker dan cultuur ©SGP, Zaltbommel

15. Less is more

What year is it? ©Hilversum 1

16. Alle kleuren van de regenboog

Ongelofelijk! ©ASP, Deventer

17. Drommels, drommels en nog eens drommels

Tegenpartij meets Bassie en Adriaan ©Onafhankelijk Delft

18. De Partij voor de Mensen

Weer eens wat anders dan de Partij voor de Dieren ©Hop, Hoorn

19. Een gevulde blanco lijst

Gekke namen hebben die kandidaten wel ©CBD, Dordrecht

20. Limburgse woordspelingen

8 woorden, 4 woordspelingen ©Hart Leers, Heerlen

21. Koe dan?

Comic Sans in koeienletters ©K.O.E, Kerkrade

22. (S)linkse bekentenissen

(S)linkse bekentenissen... ©Progressieve Partij, Aalten

23. Communisme dood?

Met de hamer en de sikkel tegen kapitaalverkwisting ©NCPN, Heilo

24. Alsmeer, meer, meer!

De Aalsmeerse geboden ©Het Aalsmeers Collectief

25. Lijst Luxemburg?

Bergen op Zoom naar Luxemburg? ©Lijst Linssen, Bergen op Zoom

26. Harry Bakker, dat kan strakker!

Doe maar iets met paarden, een foto, een zonnebloem en een striptekening ©Lijst Harry Bakker, Drimmelen

27. Koek op Dirk

Gekke leus is gek ©CDA, Veere

28. Blind vertrouwen

Humor heeft meneer Bolders wél ©AKT, Woensdrecht

29. Voor al uw feesten en partijen

Een vrolijk duo uit Heerenveen ©PvdA, Heerenveen

30. Onheil nadert Delfzijl

Onheil nadert Delfzijl ©5 voor 12, Delfzijl

OVER METRO'S DOSSIERS

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Camera videoPiepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het beeld van gemeenteraadsleden? Grijze mannen en dames op respectabele leeftijd. Echter, er is hoop op aanwas. Metro ging op zoek naar kandidaatraadsleden van ’max’ 20 jaar, waarop woensdag kan worden gestemd. In no-time hadden we er 21 gevonden, dus waarschijnlijk zijn er nog veel meer enthousiastelingen. Niet allemaal kunnen deze 21 onder de 21 de gemeenteraad in, want 18 jaar is de minimum leeftijd. Maar een partijtje gemotiveerd dat ze zijn... We presenteren de politici van de toekomst in vier delen, dagelijks om 13.00 uur.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Debbie van Dijk.

‘De mens, niet het grote geld’

Naam: Debbie van Dijk. Leeftijd: 20 . Opleiding: politicologie. Verkiesbaar voor:. SP, Den Haag. Plek: 4

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Voor mij is het belangrijk dat volksvertegenwoordigers in de Haagse gemeenteraad weten wat er onder de mensen speelt. Mensen zouden niet alleen inspraak moeten hebben nádat de besluiten zijn genomen. Jongeren moeten daarnaast beter vertegenwoordigd worden. Wij pleiten nog altijd voor de herinvoering van de studiefinanciering, kappen met het uitdelen van flexcontracten en het aanpakken van het tekort aan woningen. Op deze manier kunnen jongeren weer een toekomst opbouwen en hier ga ik voor strijden.

Waarom heb je voor de SP gekozen?

Ik heb een hekel aan onrecht en helaas zie ik dat nog té vaak in de politiek. Zo moeten studenten zich in de schulden steken om te kunnen studeren, terwijl multinationals belastingcadeautjes krijgen. Er wordt bezuinigd op de zorg, terwijl directeuren van zorginstellingen er alleen maar op vóóruitgaan. Bij de SP strijden we elke dag samen met mensen voor een Nederland waarin de mens centraal staat, in plaats van het grote geld.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Op dit moment is er een tekort van tweeduizend studentenwoningen in Den Haag. Dit leidt ertoe dat huisjesmelkers vrij spel hebben. Deze huisjesmelkers vragen vaak té veel huur, maar plegen ook slecht onderhoud aan de woning en vragen illegale bemiddelingskosten. Als de gemeente Den Haag zich wil profileren als studentenstad, moet er simpelweg genoeg woonruimte zijn. Het bouwen van genoeg woningen voor studenten en jongeren in de stad moet dus per direct gebeuren.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Hendrik Wakker.

‘Land verkwanseld door linkse elite’

Naam: Hendrik Wakker. Leeftijd: 20. Opleiding: bedrijfskunde MER / master bestuurskunde. Verkiesbaar voor: PVV, Urk. Plek: 1 (enige kandidaat)

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

De mensen uit Urk die landelijk PVV stemmen verdienen ook een stem in de gemeenteraad. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat wij naast die groep er ook zijn voor de groep Urkers die zich door de andere partijen uit de gemeenteraad niet vertegenwoordigd voelt, maar bijvoorbeeld ook voor een hele grote groep jongeren die sympathie heeft voor de Partij Voor de Vrijheid. Deze groepen wil ik namens de PVV vertegenwoordigen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Waarom heb je voor de PVV gekozen?

De Partij Voor de Vrijheid benoemt de problemen die in Nederland spelen en die zich in de afgelopen jaren steeds verder zijn gaan ontwikkelen. Op dit moment zie ik Nederland verkwanseld worden door de linkse elite en de alsmaar aanhoudende immigratiestroom die ons opgelegd wordt door de ten dode opgeschreven Europese Unie.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Wanneer ik naar de punten kijk waarop de PVV landelijk haar aandacht vestigt, dan hebben we het in de gemeente Urk nog behoorlijk goed. Wij hebben daarom een programma opgesteld waarin we vooral lokale aandachtspunten hebben verwerkt. Ik kan dus niet echt een specifiek voorbeeld noemen aangezien we de komende vier jaar onze best gaan doen om alle doelen die we in ons programma verwerkt hebben te bewerkstelligen.  Wat ik wel wil benoemen (maar dat is meer persoonlijk) is dat ik sowieso wil proberen om het vertrouwen van de burger in de politiek terug te winnen en de jongeren meer te betrekken bij de lokale politiek. Dit probeer ik door actief gebruik te maken van de sociale media en open te staan voor ideeën, maar ook voor zorgen die burgers aandragen of uiten.

Moeder en dochter

Feline van Doorn (aflevering 4) staat samen met haar moeder Winnie Hofland op de kandidatenlijst van PvdA Barendrecht. Metro zocht hen op.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Hanneke Schuurman.

‘Ambassadeur voor jong en oud’

Naam: Hanneke Schuurman. Leeftijd: 20. Opleiding: juridisch medewerker (mbo). Verkiesbaar voor: 50PLUS, Hardenberg. Plek: 4

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Sinds 2012 volg ik de gemeenteraad op de voet, samen met mijn vader Gijs Schuurman, om wat ervaring op te doen. Jammer genoeg was ik op dat moment met 16 jaar te jong om mijzelf verkiesbaar te stellen. Graag wil ik mij inzetten voor de mooie gemeente Hardenberg en haar inwoners.

Waarom heb je voor 50PLUS gekozen?

Het landelijke verkiezingsprogramma gaf vooral de doorslag om mij bij 50PLUS aan te sluiten. Niet alleen richt deze partij zich op ouderen, maar ook op jongeren. Denk daarbij aan goed onderwijs, huisvesting voor jongeren, goede verbinding met het openbaar vervoer en het standpunt tegen het leenstelsel. 50PLUS is er voor 50-plussers, maar ook voor iedereen die dat hoopt te worden. Ik zie mij zelf dan in een ambassadeursrol tussen jong en oud.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Er moet meer aandacht worden geschonken aan de parkeerproblematiek bij scholen. Vooral bij basisscholen waar leerlingen met de auto worden gebracht en gehaald.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Wahine Wisse.

‘Al jong ervaring opdoen’

Naam: Wahine Wisse. Leeftijd: 15. Opleiding: 5 havo. Verkiesbaar voor: CDA, Reimerswaal. Plek: 7

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Politiek heeft erg mijn interesse. Hoe eerder ik ermee begin, hoe meer ervaring ik kan opdoen! Ook kan ik door in de gemeenteraad te zitten mijn steentje bijdragen aan de samenleving.

Waarom heb je voor het CDA gekozen?

Ik ben het eens met de standpunten van de partij en voel me er erg thuis. Het CDA is erg sociaal ingesteld en dat ben ik zelf ook!

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Mensen begeleiden bij het vinden van een baan is en vind ik één van de belangrijkste dingen.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Floris de Boer.

In groep 8 volgde ik de verkiezingen al’

Naam: Floris de Boer. Leeftijd: 19. Opleiding: vwo afgerond, start in september met algemene sociale wetenschappen (UvA). Verkiesbaar voor: Hart voor Langedijk-D66, Langedijk. Plek: 1

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Politiek heeft mij van jongs af aan al aangesproken. In groep 8 was ik al bezig met het volgen van verkiezingen, samen met mijn tante. Naast dat ik het gewoon heel leuk vind, is het belangrijk dat de lokale politiek meer moet doen aan participatie met burgers. Daar waar lokale politiek voor bedoeld is: de overheid dichter bij de inwoners te brengen, komt niet tot uiting.

Waarom heb je voor Hart voor Langedijk-D66 gekozen?

D66 is in mijn ogen de partij die het beste de jongeren zou kunnen vertegenwoordigen. Als je kijkt naar de historie, zie je vooral een partij die écht wat wil bereiken en tegen de stroming in gaat. Dat past bij mijn idealen en mijn karakter. Daarnaast staat Hart voor Langedijk-D66 voor een kleine en krachtige gemeente die middenin de samenleving staat.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

De kloof tussen jongeren en de politiek. De ver-van-mijn-bedshow veranderen naar actieve participatie. Daarnaast wil ik het dorpse karakter wat Langedijk heeft versterken. We zijn een unieke gemeente met een unieke historie. Het zou zonde zijn als dat verloren gaat.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

55

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Feline en Winnie

Camera videoMoeder en dochter samen voor de PvdA

Moeder en dochter samen voor de PvdA

Foto van 'Pien van Breda'

GISTEREN

'We hebben zelf meegemaakt hoe het is om in armoede te leven en nauwelijks rond te komen'. Winnie Hofland en dochter Feline van Doorn (17) maken zich sterk voor hun gemeente. 'Ik kijk enorm op naar mijn moeder omdat ze echt ergens voor gaat, dit inspireert mij.' vertelt Feline.

Winnie is een alleenstaande moeder met twee dochters. Een lange tijd kwamen ze net rond van een uitkering en in de avond aten ze bij de voedselbank. 'Keer op keer kwamen we weer voor een dichte deur te staan bij de gemeente. Ik zag hoe dit anders kon en wilde mijzelf hier hard voor maken. Ook hier in Barendrecht leven nog steeds gezinnen onder de armoedegrens, dit moet en kan anders.'

Feline verdiept zich nu ook al een tijd in de politiek en is bij de PvdA gegaan. 'Het is belangrijk om als jongere ook je stem te laten horen. Meestal zie je als jong persoon gewoon andere dingen die beter kunnen waar oudere gemeenteraadsleden zich net wat minder mee bezighouden.'

Winnie staat op nummer twee van de kandidatenlijst Barendrecht. Feline momenteel op nummer elf.


Views

52

Rundfunk-duo droomt van annexeren Liechtenstein

De jongens van Rundfunk voldoen aan hun democratische plicht ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Wie moeten ervoor zorgen dat de jeugd aanstaande woensdag een bolletje rood kleurt op een stembiljet? De NPO weet het zeker: Yannick van de Velde (28) en Tom van Kalmthout (27). Wie? De jongens van Rundfunk! „Jongeren zijn met teringveel en daarom kan de stem van deze groep van grote invloed zijn.”

Vorig jaar vertelde het duo jou waarom je moest gaan stemmen, dit jaar leggen ze in een nieuwe serie uitzendingen zo'n beetje alles uit wat je eigenlijk zou moeten willen weten over de grondwet. Metro reisde af naar het sfeervolle Amphiontheater in Doetinchem om hen te vragen wat zij met democratie, de gemeenteraad en de grondwet hebben.

Politiek hip maken

„Voor we hieraan begonnen, wisten we beide geen flikker van de grondwet”, geeft Van de Velde toe, „maar toen we ons erin gingen verdiepen kwamen we erachter dat dit toch best een belangrijk ding is.” „Het is toch wel belangrijk voor wat Nederland nou is”, vult Van Kalmthout aan. Jongeren stemmen te weinig, dat is een feit. „Ja of ouderen stemmen te veel”, stelt Van de Velde.

Wat zou de verklaring kunnen zijn voor het feit jongeren het zo laten afweten bij verkiezingen? „Ze denken in hapklare brokken en alles moet snel. Als er iets niet snel en hapklaar is, dan is het wel de politiek. Het is niet hip. En het wordt nog pijnlijker wanneer politici hip proberen te doen”, aldus Van de Velde.

„Wat boeit het jou als je 18 bent of Schiphol zich uitbreidt, je denkt dat het je niet boeit omdat het je pet te boven gaat. Het gaat ons wel degelijk allemaal aan. Soms moet je even een stapje verder denken. Jongeren zijn met teringveel en daarom kan de stem van deze groep van grote invloed zijn. Je bepaalt nu het beleid van de komende jaren met je stem. Zaken als studentenhuisvesting, sluitingstijden van de horeca, cultuur- en festivalbeleid en de mate van toerisme worden allemaal door de gemeenteraad beslist.”

Een bekend beeld in de Amsterdamse binnenstad ©ANP

Amsterdamse toeristentsunami

Van de Velde en Van Kalmthout wonen nu zo’n tien jaar in Amsterdam en de belangrijkste thema’s in hun stad zijn voor hen meer dan duidelijk: de uitbreiding van Schiphol, toeristenbeleid en de woningmarkt. „Toerisme en expats maken de Amsterdamse woningmarkt kapot. Het slaat helemaal nergens meer op met die toeristen. Ik snap dat je een wereldstad wil zijn, maar als je in een gemiddeld café Engels moet praten en als je met de fiets door de stad rijdt echt de hele tijd een bijna aanrijding hebt met een dronken Engelsman die niet begrijpt wat een fietspad is, dan is er echt iets mis.”

Van Kalmthout is het hiermee eens en vult aan: „Alles is gericht op toeristen, het centrum is niet leuk meer. Overal souvenirwinkels met van die kruizen, Nutella- of kaaswinkels. Je hebt bijvoorbeeld Chinezen die een pand op de Prinsengracht gekocht hebben, puur en alleen maar omdat ze zes keer per jaar naar het Concertgebouw gaan. Ze verhuren het niet en het pand staat de rest van het jaar leeg. Straks bestaat de hele binnenstad uit Airbnb-accommodaties en lege panden van Chinezen.” Van de Velde knikt instemmend. „Ze noemen Amsterdam in Rotterdam weleens gekscherend het openluchtmuseum en dat begint het ook echt wel te worden. Dat vinden wij jammer.”

Dolfijnen

„Als jij in de toekomst lekker wil wonen in Amsterdam, dan zou ik maar gaan stemmen. Als er een ding is waar je tegenaan zult lopen, is het dat wonen teringduur is en dat alles vol zit met toeristen. Dus als jij niet ergens in Hoofddorp wil eindigen, dan is het belangrijk dat je je laat horen aankomende woensdag.”

Zou de gemeente trouwens grenzen kunnen stellen aan al die toeristen? „Zeker weten!”, zegt Van de Velde. ,,De grenzen rond Amsterdam moeten dicht en moet een hoog hek omheen. Je krijgt alleen nog maar toegang na een irisscan. Oh, en als je niet voor Ajax bent, dan kom je de stad sowieso niet meer in.” Hoe maken we onze hoofdstad nog beter? „Iedereen transgender! Iedereen moet zich laten ombouwen, dit hoeft niet per se een menselijke transformatie te zijn. Het mag ook naar een andere diersoort zoals een dolfijn. Dolfijnen en transgenders, dat is wat Amsterdam meer nodig heeft....”

Bek houden

Goed, weer even serieus nu. Betaalbaar wonen is natuurlijk niet de enige reden om te gaan stemmen. Jongeren hebben een unieke kijk op de wereld, meent Van Kalmthout. „Ouderen hebben conservatievere ideeën dan jongeren, ik denk dat jongeren een progressieve en moderne stempel op het beleid kunnen drukken. Vernieuwing begint bij jongeren.”

Yannick van de Velde vindt niet stemmen dom. „Met jouw stem bepaal jij wat er gaat gebeuren in dit land. Als je niet stemt, dan laat je deze kans liggen en moet je ook je bek houden als er dingen gebeuren die jij niet leuk vindt.” De jongens van Rundfunk klagen bovendien zelf graag over politieke besluitvorming en beleid van de overheid. „Ja, dat is ook een hele belangrijke reden om te stemmen”, aldus Van Kalmthout. „Precies, op deze manier kan ik politici wantrouwen en zeggen dat het zakkenvullers zijn. Dit mag ik dan zeggen omdat ik gestemd hebt. Als je niet gestemd hebt, mag je dit ook niet zeggen. Dan ben je af en doe je niet meer mee”, vult Van de Velde aan.

'Wij maken de grondwet weer sexy door onze looks' ©Jelmer Visser

Geile grondwet

Maar waarom is dit duo nou zo geschikt om jongeren naar de stembus te krijgen? „Onze looks”, concludeert Van Kalmthout resoluut. „Als ze bij de NPO iets geil willen maken, dan weten ze dat ze bij ons moeten zijn. Wij maken de grondwet sexy. Bovendien levert het ons tonnen op en weten ze daar in Hilversum van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten. Hier profiteren wij natuurlijk graag van!”

Het is niet de eerste keer dat Van de Velde en Van Kalmthout ervoor moeten zorgen dat er meer jongeren gaan stemmen. „Toen wij vorig jaar die filmpjes maakten, is er een historisch dieptepunt geweest in de opkomst onder jongeren. De video's werden wel goed bekeken, maar jongeren gingen niet stemmen. In zekere zin zijn we ze dankbaar. Want wij krijgen betaald van het belastinggeld dat een 18-jarige bij zijn vakantiebaantje moet inleveren. Als je ons nou echt goed wil naaien, dan zou je eigenlijk wél moeten gaan stemmen, dan zijn die filmpjes niet meer nodig en moeten wij weer de straat op”, aldus Van de Velde.

Wordt Vaduz een overdekt zwembad? ©ANP

Politieke ambities

De vraag of het Rundfunk-duo zelf politieke ambities heeft, wordt beantwoord met een overtuigend ‘nee. „Wij maken kunst en met onze kunst maken wij mensen bewust. Wij maken 'gigantisch' geëngageerd theater en willen stiekem de macht grijpen in Nederland. Ja, echt waar! We hebben ook een snood plan voor de toekomst. Er zitten subliminale boodschappen in onze filmpjes. Wij zijn een hele generatie aan het hersenspoelen en aan het trainen.

En over vijf jaar zeggen wij een codewoord en dan gaat er in Nederland een soort alarm af. Dan hebben wij ineens een leger van 400.000 schuimbekkende jongeren die alles doen wat wij van ze vragen. Op deze wijze verkrijgen wij de macht en dan gaan we een land annexeren. Dit moet een land zijn dat het echt niet verwacht, een lief land dat niemand kwaad doet. Liechtenstein. Dat gaan wij annexeren en daar maken wij dan een groot overdekt binnenzwembad van. En het is dan zes uur per dag discozwemmen in het golfslagbad van 4:00 ’s nachts tot 10:00 ’s ochtends”, aldus het absurdistische tweetal.

Wie zijn die gasten?

Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout hebben beiden een lange carrière als acteur achter de rug. Van de Velde speelde in keurige familieflims als Kruimeltje, In Oranje en Brief aan de Koning. Van Kalmthout speelde een hoofdrol in Snuf de Hond en acteert al jaren in theatervoorstellingen. Ze waren klasgenoten op de Amsterdamse toneelschool en maakten een shift van 180 graden toen ze samen een cabaretduo vormden.

Ze begonnen op het toneel maar het grote succes kwam met de absurdistische televisieserie over de bizarre middelbare school. Deze serie werd uitgezonden op de NPO en had onder meer rollen voor Pierre Bokma als Duitse leraar, Kees Hulst als schoolhoofd. Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout speelden middelbare scholieren. Rundfunk was een grote hit op tv en werd ook online honderdduizenden keren werd bekeken. „Het grote verschil met vroeger is dat er nu wel mensen naar onze theatervoorstellingen komen, dit is absoluut te danken aan het grote succes van Rundfunk.”

Nu is het tweetal weer terug naar waar het allemaal begon; het theater. Met hun voorstelling Wachstumsschmerzen toeren ze door Nederland. En dit gaat zeker niet onverdienstelijk, alle shows zijn uitverkocht en de recensies zijn lovend. Wat kan je verwachten? Een bizarre rollercoaster van gestoorde grappen, idiote situaties en bijtende satire waarin heilige huisjes tot op het fundament worden gesloopt en de jongens zich tegelijkertijd ook kwetsbaar opstellen door zich bloot te geven; figuurlijk én letterlijk. Aanstaand najaar gaan ze opnieuw toeren langs de theaters van Nederland.

OVER METRO'S DOSSIERS

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!


Views

85