Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Mag Islamitische Franse rapper optreden in Bataclan?

De Franse politiek is in rep en roep vanwege het optreden van de Franse rapper Médine in de Bataclan. Médine rapt over de islam, en critici verwijten hem fundamentalistisch te zijn. Veel politici vragen zich af of een dergelijk optreden nodig is op de plek waar in 2015 een bloedige aanslag werd gepleegd.

Met zijn omstreden teksten en afbeeldingen lijkt het erop dat hij iedereen tegen zich heeft. Zo zei de rechtse politicus Sébastien Meurant in de senaat: „Tot onze stomme verbazing en grote woede hebben wij gehoord dat de moslimextremistische rapper Médine in de Bataclan gaat optreden.” Premier Edouard Phillipe reageerde hierop door te stellen dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is. De rapper mag daarom gewoon optreden.

Ongenoegen

Andere politici hebben inmiddels via social media hun ongenoegen laten blijken. Zo twitterde Marine Le Pen: „Niemand mag accepteren dat deze man zijn vunzigheden kan verspreiden op hetzelfde podium als waar het bloedbad plaatshad.” Aurore Bergé, kamerlid van de regeringspartij van president Macron, noemde het „een belediging voor iedereen die gedood werd in de Bataclan.”

Médine zou rappen over de jihad, in een van zijn teksten roept hij op ongelovigen te kruisen. Ook is er beeld gevonden waarop de rapper het woord ‘jihad’ laat zien, met de letter j in de vorm van een kapmes. Zelf ontkent hij en zegt hij dat zijn teksten verdraaid worden, wel zou hij sarcasme en provocaties gebruiken. Zijn verklaring wordt ondersteund door Dagblad Libération. Het blad ontleedde zijn nummers en legde op die manier de nuances in zijn teksten bloot.

Afschuw

Volgens Médine zelf sprak hij eerder zijn afschuw uit over de terroristische aanslagen in Frankrijk. „Maar laten we ons door extreemrechts nu opleggen wie er wel en niet mag optreden en wie wel en niet mag zeggen wat hij denkt?”

Nabestaanden van de aanslag in Bataclan hebben verdeeld gereageerd op het bericht. Een deel is van mening dat zijn optreden verboden moet worden, terwijl anderen vinden dat de Bataclan vrij is om te programmeren wie zij willen.

Het optreden van de omstreden rapper staat gepland voor oktober.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.