Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Puigdemont respecteert verkiezingen in december

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont respecteert de nieuwe verkiezingen die door Madrid zijn uitgeschreven. Ook het resultaat van de verkiezingen van 21 december zal hij respecteren, zo liet hij weten op een persconferentie in Brussel.

Ontslagen

Puigdemont werd samen met zijn medebestuurders door de Spaanse regering ontslagen nadat het Catalaanse regioparlement zich vrijdag uitsprak voor onafhankelijkheid. Het bestuur van het autonome Catalonië werd daarna overgenomen door Madrid.

Eerder had de regionale regering van Puigdemont het initiatief genomen tot een volgens Madrid ongrondwettelijk referendum over onafhankelijkheid. Op 1 oktober stemde een grote meerderheid voor de onafhankelijkheid van de regio.

Geen politiek asiel

Op de persconferentie in Brussel verklaarde Puigdemont verder geen politiek asiel aan te vragen in Belgie. Hij is van plan naar Spanje terug te keren zodra hij „voldoende garanties" krijgt voor onafhankelijke rechtspraak en een eerlijk proces. De Spaanse procureur-generaal klaagde hem en andere leden van de ontslagen regering eerder al aan wegens rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld.

De Catalaan verklaarde naar Brussel te zijn gekomen „omdat dit de hoofdstad van Europa is". „In Barcelona hebben we niet dezelfde garanties om ons werk te kunnen doen als in Brussel." Hij riep opnieuw op tot dialoog en noemde de houding van de Spaanse regering „oorlogszuchtig." De EU moet volgens hem stelling nemen tegen het „Spaanse geweld". „De aanklacht tegen ons getuigt van agressie en is ongegrond. Pacifisme is ons enige wapen", aldus Puigdemont.

Voor het geven van de persconferentie bezocht Puigdemont het kantoor van de Europese Vrije Alliantie. Hierin zijn zo’n veertig partijen verenigd die uit zijn op meer zelfbeschikking, waaronder de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). De Catalaan verklaarde geen contact te hebben gehad met Belgische politici. N-VA-staatssecretaris Theo Francken (Asiel) zei dit weekend dat België de mogelijkheid biedt aan EU-burgers om asiel aan te vragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.