Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 1 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Veel Amsterdammers zwemmen in de grachten

Van dronken toeristen wisten we het al, maar ook Amsterdammers doen graag een duik in de grachten. Het verschil is wel dat de hoofdstedelingen zelf het vrijwillig doen en het zwemtochtje ook gewoon overleven.

Eén op de drie Amsterdammers zwemt in open water in de stad en één op de twintig zwemt in de grachten. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Onderzoek, Informatie en Statistiek heeft uitgevoerd in opdracht van wethouder Udo Kock (Waterbeheer).

Vies water

Het meest wordt gezwommen in het Nieuwe Meer en bij stadsstrand IJburg (beide 10 procent). Ook wordt er gezwommen in de Amstel en op andere plekken langs het IJ (beide 8 procent). Vies water is de voornaamste reden om ergens niet te gaan zwemmen.

Amsterdam werkt aan meer waterrecreatie- en zwemplekken in de stad, onder andere langs en in de Amstel en bij de Sloterplas.

„Amsterdammers houden van het water in hun stad”, zegt Kock. „Zwemmen en andere vormen van waterrecreatie worden steeds populairder. Zonder de veiligheid uit het oog te verliezen gaan we ervoor zorgen dat er op meer plekken gezwommen kan worden in stadswater, zoals in de Amstel.”

Riolering

Er zijn nu negen officiële zwemplekken in Amsterdam en er wordt op meer dan 40 niet-officiële plekken in het stadswater gezwommen. Het Amsterdamse grachtenwater wordt steeds schoner maar is geen officieel zwemwater, en zwemmen in de grachten kan gezondheidsklachten tot gevolg hebben. Net als zwemmen op andere niet-officiële zwemplekken in de stad, in de stadsrivieren, meren en plassen.

De waterkwaliteit is nog nooit zo goed geweest en is de afgelopen jaren verbeterd onder meer door verplaatsing van rioolwaterzuivering naar het Westelijk Havengebied en aansluiting van woonboten op riolering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.