Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 1 mrt 2016 / 15:31 uur

‘Plastic in voedsel poep je er gewoon weer uit’

Drie keer in een week is er voedsel teruggeroepen omdat er plastic in zou zitten. Vervelend, maar niet per se gevaarlijk.

Zeker 9 Nederlandse supermarkten riepen gisteren hun voorverpakte snijworst en cervelaat terug omdat er weleens plastic in het vlees zou kunnen zitten. Het nieuws volgde op een week waarin er eerst al plastic werd aangetroffen in de chocoladerepen uit de Mars-fabriek in Veghel en ook in de ‘smikkelsalade’ van supermarktketen Deen.

,,Wij hadden zelf ook zoiets van: jeetje alweer? Hoe kan dat?”, zegt een medewerkster van PLUS, een van de supermarkten die de verdachte snijworst uit de schappen gehaald. In het geval van de worst is het trouwens vooral een voorzorgsmaatregel, aldus PLUS. ,,Er is geen plastic aangetroffen in de worst, maar er is een vermoeden dat het zo kan zijn. Waarschijnlijk door een foutje tijdens het productieproces in de fabriek.”

Toeval

Dat er binnen een week 3 keer tot een zogenaamde recall van producten wordt overgegaan, is niet normaal, zegt Lex Denden van Voedsel en Warenautoriteit NVWA. ,,Dat het nu 3 keer in een week is gebeurd, is natuurlijk wel toevallig, maar je kunt daar geen oordeel aan hangen. We gaan niet extra controleren. De fabrikanten hebben het ontdekt en gemeld, daarmee hebben ze juist gehandeld. Gebeurt zoiets echter vaker bij dezelfde fabriek, dan zullen we wel extra controles uitvoeren.”

In de gevallen van de chocoladerepen van Mars en de salade van Deen is het plastic daadwerkelijk aangetroffen door consumenten. Nu hadden ze het eruit gevist, maar wanneer ze dat niet gedaan en het hadden opgegeten, dan had dat wel gevaarlijk kunnen zijn, laat expert voeding en voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum weten. ,,Kleine stukjes hard plastic kunnen scherpe randen bevatten en erg hard zijn. Als je hierop bijt, kan je gebit beschadigen of – als je het doorslikt – zou je beschadiging van je slokdarm kunnen oplopen door de scherpe randen. Hard, scherp plastic is wat dat betreft vergelijkbaar met stukjes glas. Kleine kinderen zouden zich er ook in kunnen verslikken.”

Poep

Risico’s van het eventueel binnenkrijgen van gifstoffen via het plastic is echter te verwaarlozen, zegt Van der Vossen. ,,Dit risico is bij een incident zoals deze heel erg klein. Het plastic poep je er vaak in zijn geheel weer uit.”

Reageer op artikel:
‘Plastic in voedsel poep je er gewoon weer uit’
Sluiten