Moïra van Sas
Moïra van Sas Lifestyle 1 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Aha, dus daarom moet je ‘s nachts altijd plassen

Niets irritanter dan wanneer je midden in de nacht wakker wordt met een volle blaas. Tegen de tijd dat je weer terug in bed ligt heb je koude voeten en ben je klaarwakker. Hoe komt dat eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Bijna de helft van de vrouwen gaat minstens één keer per nacht haar bed uit om een plasje te plegen. 18 procent moet maar liefst twee keer per nacht richting het toilet. Het houden van een nachtelijke plaspauze heeft zelfs een naam: nocturia.

Minder energie

Volgens de Amerikaanse gynaecologe Lauren Streicher is het nachtelijke toiletbezoek niet goed voor je. „Het is niet alleen vervelend, je slaapkwaliteit wordt ook minder, waardoor je overdag minder energie en concentratie hebt”, vertelt ze.

Maar word je wakker van het feit dat je moet plassen of word je eerst wakker en besef je daarna dat je ook moet plassen? Streicher: „Je brein heeft een ingebouwd mechanisme, waardoor je ook door zou moeten slapen met een volle blaas. Dus wie wakker wordt heeft eerder een slaapprobleem dan een blaasprobleem.”

Maar, what to do? Drink voor het slapengaan niet te veel en vooral geen alcohol en cafeïne. Alle cafeïne na de lunch maakt je blaas overactief, waardoor je ‘s nachts vaker moet plassen. Alcohol verstoort vooral je slaapritme zelf, waardoor je vaker wakker wordt en er dan toch ook maar uitgaat om te plassen.

Intens orgasme

Er is ook een andere manier om het nachtelijke toiletbezoek te verminderen: het trainen van je bekkenbodemspieren. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Beweeg je heupen omhoog totdat je lichaam één rechte lijn vormt en laat je dan weer zakken. Doe dit elke dag drie keer 15 keer. Leuke bijkomstigheid: deze oefening is ook goed voor de billen én getrainde bekkenbodemspieren helpen je met het krijgen van een intenser orgasme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.