Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Ook in Nederland fout met coronapas: positief geteste gevaccineerde behoudt groen vinkje

Ook in Nederland gaat het mis met de coronapas. Als iemand volledig gevaccineerd is, maar bij de GGD toch positief test, behouden zij hun groene vinkje. In België komt die fout ook voor. De Belgische overheid kondigde vandaag aan dat ze dit gaan aanpassen zodat dat onmogelijk wordt. Maar het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid ziet geen mogelijkheden om daar verandering in te brengen. „Het is wat het is”, zegt een woordvoerder van het departement.

Dat een gevaccineerd persoon de gegenereerde QR-code ondanks een positief testresultaat behoudt, is niet nieuw. Dat was in juli al bekend. Maar nu blijkt dus dat er niks aan gedaan kan worden. „We hebben de mogelijkheden bekeken om dat aan te passen, maar dat bleek technisch niet haalbaar”, vertelt de woordvoerder desgevraagd.

In België kan dat dus wel. De makers gaan de zogeheten Covid Safe-app nu zo aanpassen dat een positieve coronatest het vinkje elf dagen lang op rood zet. „We gaan dat oplossen”, zei verantwoordelijke Barbara Van Den Haute op de Belgische nieuwszender Radio 1.

Fout met coronapas: positief geteste gevaccineerde behoudt groen vinkje

De systemen van de GGD’en zijn weliswaar aangesloten op de CoronaCheck-app, maar een eenmaal afgegeven QR-code kan de app volgens het ministerie niet intrekken. Zo’n code op de telefoon geeft mensen bijvoorbeeld toegang tot evenementen waarop mensen moeten aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief getest óf recent genoeg hersteld van een coronabesmetting. Vanaf 25 september is een coronatoegangsbewijs vanaf 13 jaar ook verplicht in theaters, podia, bioscopen en de horeca.

Het ministerie benadrukt dat mensen hier een eigen verantwoordelijkheid in hebben. „Je wordt geacht je te laten testen als je klachten hebt en als je positief test in quarantaine te blijven”, meldt de woordvoerder. Hij voegt eraan toe dat er „altijd risico’s blijven”. Het kabinet hoopt die risico’s wel kleiner te maken door het breder inzetten van de coronabewijzen. Die maatregel is omstreden. Zo hebben veel horecaondernemers al gezegd dat ze niet van plan zijn hun klanten hierop te gaan controleren. Metro sprak enkele van hen.

Metro-stelling: ‘Het laten zien van een coronapas in de horeca is een kleine moeite’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.