Dennis Mons
Dennis Mons Tech 20 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo houd je ‘speciale berichten’ op Whatsapp op Android en iPhone volkomen geheim

Sommige gesprekken op WhatsApp hou je liever voor jezelf. En op deze wijze kan je ‘speciale chats’ op je Android-telefoon of iPhone compleet op slot zetten voor anderen. Het is een nieuwe functie, maar die werkt heel simpel.

Metro‘s collega’s van Want kunnen zich voorstellen dat je liever niet hebt dat sommige mensen bepaalde berichten zien op je Android-toestel of iPhone. Maar daar heeft WhatsApp nu een oplossing voor gevonden: alle chats die geheim zijn, kunnen makkelijk op slot. Hier hoor je die Want-collega’s trouwens:

Zo bewaar je geheimen op WhatsApp

De nieuwe instelling is volgens moederbedrijf Meta bedoeld voor iPhone- en Android-gebruikers die bijvoorbeeld hun telefoon delen met huisgenoten. De functie heet Chat Lock en zorgt ervoor dat niemand in een bepaald gesprek kan komen zonder wachtwoord, PIN of biometrische herkenning zoals touch ID of Face ID.

Wanneer je deze Android- en iPhone-functie inschakelt, zitten je conversaties dus potdicht. Je gesprekken verschijnen dan niet eens op je lockscreen als een notificatie. Best handig als je jouw telefoon op een tafel hebt liggen en er wellicht ineens een nieuw bericht komt in je notificaties (overigens raden we je aan nooit je telefoon te laten liggen).

Makkelijk in te stellen

Om Chat Lock op WhatsApp te gebruiken op Android of iPhone hoef je geen whizzkid te zijn. Druk gewoon op de naam van de conversatie en hier vind je de optie om ze op slot te zetten. Overigens kan je deze hele app achter versleuteling zetten, wat al enige tijd mogelijk is. Dit geldt dus alleen voor conversaties.

Wanneer een gesprek op slot zit hoef je deze alleen langzaam naar beneden te slepenop je iPhone of Android-toestel, en je krijgt een prompt voor je wachtwoord of je biometrische gegevens. Op die manier kan niemand snuffelen in die speciale Whatsapp-berichten.

WhatsApp-Android-gesprekken
Foto: Unsplash / Asterfolio

Meta is in ieder geval van plan deze functie verder uit te brengen voor WhatsApp. Zo wil het bedrijf het ook uitbreiden zodat we het op verschillende apparaten kunnen gebruiken. Daarnaast is het doel om unieke wachtwoorden in te stellen die verschillen van het wachtwoord van je Android of iPhone.

Chat Lock is in principe nu al beschikbaar voor veel gebruikers, maar het kan zijn dat de functie even een paar dagen op zich laat wachten voor Android- en iPhone-gebruikers hier in Nederland. Hou updates dus goed in de gaten.

Hier lees je waarom je liever geen foto’s maakt met de ingebouwde Whatsapp-camerafunctie.

Jeroen van der Boom zingt door AI geschreven nummers in Jinek, maar dacht: ‘Waar begin ik aan?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.