Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Sport 20 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Binnenkort beelden van verdachten die AZ-tribune bestormden openbaar’, verwacht politie

De politie in Alkmaar verwacht binnenkort beelden openbaar te maken van mensen die betrokken waren bij de ongeregeldheden na de wedstrijd tussen AZ en West Ham United. Wie daar bij was kan zichzelf melden en zo voorkomen dat de beelden worden getoond, laat de politie vandaag weten.

Aan het einde van de door AZ verloren wedstrijd om een finaleplaats voor de Conference League te bemachtigen, zocht een groep mensen in het AFAS Stadion de confrontatie met supporters van West Ham.

Rellen AZ-suppporters

Op die tribune zaten ook familieleden, partners en vrienden van spelers en begeleiders van West Ham United. Vervolgens klonk op sociale media walging over de gebeurtenissen en vanuit Alkmaar klonk bovenal schaamte. AZ-trainer Pascal Jansen bijvoorbeeld zei zich te schamen voor de rellen. „Ik had het in eerste instantie niet in de gaten”, aldus Jansen. „Daarna keek ik schuin omhoog naar achteren en zag ik dat er flink wat klappen werden uitgedeeld. Ik heb toen mijn blik direct gericht op mijn spelers en stafleden en ze geprobeerd weg te houden.”

Er zijn tijdens of na de rellen geen aanhoudingen verricht. De inzet van de politie was vooral gericht op het herstellen van de openbare orde en veiligheid, zei een woordvoerder al eerder.

https://twitter.com/POL_Eenheid_NH/status/1659889417522216961

Opsporingsteam in het leven geroepen

Van het gebeuren zijn beelden gedeeld met de politie. Een opsporingsteam is inmiddels druk bezig met het koppelen van verdachten aan strafbare feiten. „Hoewel een groot deel van de verdachten een capuchon over het gezicht had getrokken of andere gezichtsbedekking had, is de politie blij met alle beelden die tot nu toe zijn gedeeld.” De politie roept mensen die informatie hebben over of beelden hebben van de relschoppers op zich te melden.

Een week eerder werden in het stadion in Londen waar West Ham United en AZ tegen elkaar speelden juist familieleden en vrienden van AZ-spelers en begeleiders aangevallen toen zij juichten om een doelpunt. AZ verloor toen met 2-1. Begin mei werden 154 AZ-aanhangers aangehouden. In de metro op weg naar de wedstrijd tegen Ajax in de Johan Cruijff ArenA zongen zij antisemitische liederen.

Dik feest in je ‘achtertuin’: tienduizenden feestgangers op Frans weiland voor illegale rave

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.