Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Tech 5 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Nooit meer scrollen door Facebook en Insta: Meta overweegt vertrek uit EU

Geen Facebook en geen Instagram meer. De kans bestaat dat we binnen de EU binnenkort ons leven niet meer kunnen delen via mooie kiekjes op de social mediaplatformen. Facebook-moederbedrijf Meta Platforms dreigt namelijk te vertrekken uit Europa als het concern geen data van Europese gebruikers meer mag uitwisselen met de Verenigde Staten.

Meta waarschuwt in een jaarlijks rapport dat het de diensten in de EU niet meer kan aanbieden als het bedrijf geen gegevens met de Verenigde Staten mag uitwisselen. Facebook zegt dat het stopzetten van de gegevensoverdracht met de Verenigde Staten een verwoestende impact kan hebben op het bedrijf. De onderneming is namelijk afhankelijk van de verwerking van gebruikersgegevens om gerichte onlineadvertenties te kunnen aanbieden.

Facebook dreigde eerder al met vertrek

Het is niet voor het eerst dat het bedrijf achter onder meer Facebook, WhatsApp en Instagram hiermee dreigt. In 2020 kreeg Facebook namelijk van privacytoezichthouders in Ierland te horen dat het niet langer standaard contractuele clausules mag gebruiken om te voldoen aan de privacyregels bij het verzenden van gegevens naar de VS.

De Ierse autoriteiten hadden Facebook een verbod opgelegd vanwege de nietigverklaring door het Europees Hof van Justitie van de regeling over data-uitwisseling, het zogenoemde Privacy Shield. Persoonsgegevens zijn in de VS volgens het hof namelijk minder goed beschermd dan in Europa.

Moet je straks betalen om Facebook en Instagram te kunnen gebruiken?

Momenteel wordt er door de Ierse datatoezichthouder nog onderzoek gedaan. Meta wacht in de zaak daarom nog op een definitief besluit. Dat besluit komt mogelijk in de eerste helft van dit jaar. In die context waarschuwt het Amerikaanse bedrijf nu opnieuw dat als er geen goede oplossing komt „we waarschijnlijk niet in staat zijn om een ​​aantal van onze belangrijkste producten en diensten, waaronder Facebook en Instagram, in Europa aan te bieden”.

Klacht van Oostenrijkse privacy-activist

De zaak begon een aantal jaar geleden met een klacht van de Oostenrijkse privacy-activist Maximilian Schrems over Facebook Ireland, het Europese hoofdkantoor van het social mediabedrijf. Schrems had bij de Ierse autoriteit voor databescherming geklaagd over de doorgifte door Facebook Ireland van persoonsgegevens aan het moederbedrijf in de VS. Hij vroeg zich af of die in de VS wel voldoende beschermd waren.

Digitale identiteit met al je persoonsgegevens? Als het aan Nederland en de EU ligt wel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.