Metro
Metro Tech 8 okt 2020 / 21:20 uur

Ruimte rondom de aarde straks te vol voor ruimtereizen

Het lijkt haast onvoorstelbaar, toch raakt de ruimte overvol. Zelfs zo vol, dat ruimtereizen in de nabije toekomst lastig tot zelfs onmogelijk worden. Er zweven teveel objecten in de ruimte rondom onze planeet.

Er is sprake van het zogenaamde Kesslersyndroom. Al in 1978 voorspelde NASA-wetenschapper Donald Kessler dat er een mogelijk catastrofale kettingreactie kan ontstaan in de ruimte. In zijn theorie is de ruimte rondom de aarde zo vervuild en vol met zowel actieve satellieten als oude ruimterommel, dat ruimtereizen steeds moeilijker tot misschien zelfs onmogelijk worden.

Geen ruim baan voor ruimtereizen

De CEO van de startup Rocket Lab, Peter Beck, trok  42 jaar nadat Kessler met zijn theorie kwam aan de bel. Door de hoeveelheid objecten die in de ruimte zweven, is het moeilijk een route te vinden waarin raketten ongehinderd de ruimte in kunnen. Mede dankzij de nieuwe internetsatellieten van SpaceX, is er bijna geen pad meer vrij.

Met als gevolg dat de raketten die gelanceerd worden, al slingerend tussen de satellieten moeten manoeuvreren. „Dit heeft enorme effecten op lanceringen”, zegt Beck tegen CNN. Het komt onder andere doordat er in de ruimte geen regulatie is. Waar we op aarde netjes landsgrenzen met eigen regels en onderlinge afspraken hebben, is de ruimte op dat vlak nog onontgonnen gebied. De laatste afspraken hierover zijn vijftig jaar geleden gemaakt.

Ongeleide projectielen

SpaceX is op dit moment één van de grootste boosdoeners. Het bedrijf van Elon Musk heeft in rap tempo 700 satellieten de ruimte ingestuurd voor het Starlink-systeem, bestaande uit internetsatellieten. Het is de grootste satellietconstellatie en SpaceX is nog lang niet klaar. Het bedrijf wil op den duur 12.000 tot 40.000 van de machines om de aarde hebben vliegen.

Daarnaast is er nog ruimteafval. Dat kan samen met de satellieten en verschillende raketten een enorme kettingreactie veroorzaken. Komen er twee objecten met elkaar in aanraking op grote snelheid, dan schieten ze in een andere baan. Dan bestaat de kans dat beide objecten met andere objecten botsen, tot er talloze voorwerpen op hoge snelheid door de ruimte schieten. Een ruimte vol ongeleide projectielen zou nieuwe ruimtereizen enorm kunnen bemoeilijken.

Lees ook: Elon Musk wil elke drie dagen een raket naar Mars

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ruimte rondom de aarde straks te vol voor ruimtereizen
Sluiten