Metro
Metro Binnenland 8 okt 2020 / 20:46 uur

Geen geld terug bij al betaalde coronaboete

Heb je een coronaboete gehad en die netjes betaald? Dan kun je fluiten naar je geld. Ondanks dat de boete naar beneden gaat, krijgen mensen die de sanctie al hebben gehad hun geld niet terug.

Justitieminister Ferd Grapperhaus gaat er niet voor zorgen dat mensen die een coronaboete van 390 euro hebben gekregen, een deel van dat geld terugkrijgen, laat hij vandaag weten. Het is niet aan hem om in te grijpen in een sanctie die door het Openbaar Ministerie of een rechter is opgelegd, zei hij in debat met de Tweede Kamer.

Coronaboete naar beneden

De Kamer debatteerde gisteren en vandaag over de coronaspoedwet van het kabinet. In de wet wordt op aandringen van de Kamer onder meer opgenomen dat de boete voor het schenden van de coronamaatregelen wordt verlaagd, van 390 euro naar 95 euro. Ook leidt de boete niet meer tot een strafblad.

Voor mensen die al wel een strafblad hadden gekregen om deze reden, komt het te vervallen. Maar dat geldt niet voor de boete. „Dat voelt toch onrechtvaardig”, zei Farid Azarkan (DENK) tijdens het debat. Kan daar niet toch wat aan worden gedaan, wilde hij van Grapperhaus weten.

Maar de minister ziet daar geen mogelijkheid voor. „Dat zijn rechterlijke beslissingen. Ik vind dat de machtenscheiding maakt dat we dat moeten respecteren.” Ook strafbeschikkingen die door het OM zijn opgelegd, is niet iets waarop Grapperhaus wil ingrijpen.

Aanwijzing aan OM geven

Advocaat Frank van Ardenne, die namens onder meer de ‘Schiedamse taartjeseters’ heeft gevraagd om kwijtschelding van hun coronaboete, begrijpt het argument van Grapperhaus niet als het gaat om het OM. „Het leeuwendeel van de coronaboetes is opgelegd door het Openbaar Ministerie, daar kwam geen rechter aan te pas. De minister kan gewoon een aanwijzing geven aan het OM, waarin het wordt opgedragen om de boetes te corrigeren. Dan kan de hoogte van de boete gewoon naar beneden worden bijgesteld”, laat hij weten in een reactie.

Volgens Van Ardenne is zo’n 98 procent van de coronaboetes opgelegd via een strafbeschikking door het OM.

Lees ook: Coronaboete wordt straks van je strafblad gehaald

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen geld terug bij al betaalde coronaboete
Sluiten