Redactie Metro
Redactie Metro Tech 27 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Marsrover bevestigt: ooit water in krater op de rode planeet

De Amerikaanse Marsrover Perseverance van NASA heeft data verzameld die het bestaan bevestigen van oude, door water afgezette sedimenten. Dit water vulde ooit een gigantisch bassin op Mars, genaamd de Jerezo Crater. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie.

De bevindingen van de grondradar van de Perseverance onderbouwen eerdere beelden vanuit de ruimte en andere gegevens, waardoor wetenschappers het voor mogelijk houden dat delen van Mars ooit bedekt waren met water en mogelijk micro-organismen hebben gehuisvest.

De zeswielige rover ter grootte van een auto maakte de ondergrondse scans in 2022 terwijl het voertuig zich een weg baande over het oppervlak van Mars. Dankzij het radarinstrument aan boord van de Perseverance konden wetenschappers rotslagen tot twintig meter diep bestuderen.

Eerdere studies

Deze rotslagen vormden het onmiskenbare bewijs dat de door water meegevoerde bodemsedimenten in de Jerezo Crater werden afgezet door een rivier. De bevindingen versterken wat eerdere studies al suggereerden, dat het koude, dorre en levenloze Mars ooit warm, nat en misschien bewoonbaar was.

Het onderzoek, dat geleid werd door teams van de Universiteit van Los Angeles (UCLA) en de Universiteit van Oslo, werd vrijdag gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties