Redactie Metro
Redactie Metro Tech 25 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

5G-netwerk mag van rechtbank worden uitgerold

Van de rechtbank in Den Haag mag het 5G-netwerk landelijk worden uitgerold in Nederland. Stichting Stop5GNL heeft het kort geding hierover tegen de Nederlandse staat verloren.

De stichting had geëist de uitrol van 5G te stoppen, omdat de gezondheidsrisico’s volgens hen niet voldoende zijn onderzocht. Maar de rechter oordeelt dat de overheid bij de introductie van 5G alle voorschriften naleeft en de limieten niet worden overschreden. Stop5GNL protesteerde maandag nog bij de rechtbank in Den Haag (dat is te zien op de foto boven dit artikel).

Volgens de voorzieningenrechter zijn er geen aanwijzingen dat de deskundigen van het RIVM en de Gezondheidsraad, waarop de Staat zich baseert, onzorgvuldig te werk zijn gegaan en geen oog hadden voor kritiek op de introductie van 5G.

5G mag uitgerold
Pieta Janssen van Stop5GNL na de uitspraak in het kort geding. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Tegenstrijdige meningen kan rechter niet wegen

De rechter lichtte in zijn mondelinge uitspraak toe dat hij alle tegenstrijdige meningen van verschillende deskundigen niet kan wegen. Wel citeerde hij een rapportage van het RIVM waarin staat dat onderzoekers geen direct verband hebben ontdekt tussen verschillende ziektes en elektromagnetische golven. “Als blijkt dat door de uitrol van 5G toch limieten worden overschreden en er gezondheidsrisico’s dreigen, heeft de Staat aangegeven te zullen ingrijpen en gehanteerde limieten aan te passen. Onder deze omstandigheden bestaat er voor mij geen aanleiding de introductie van 5G te verbieden”, zei de rechter.

De overheid is van plan in juni de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen.

Sneaky en slinks

Metro ging al vaker op het onderwerp in en sprak onder meer de bezorgde burger Rob Verboog. Verboog zei eind februari: „„Het wordt nu op een sneaky en slinkse manier opgedrongen aan het hele Nederlandse volk, en het gros heeft nog niet eens in de gaten hoe sneaky dit gaat. De manier waarop onze regering 5G snel wil uitrollen samen met de telecom is gewoon smerig.” Ook verschillende lezerscolumnisten gingen via deze site op 5G in. Hier vind je een voorbeeld.

Eind januari verzamelden enkele honderden mensen zich op de Dam in Amsterdam om tegen het uitrollen van het netwerk te protesteren.

Na de uitbraak van het coronavirus stelden meerdere mensen ‘dat dat door 5G kwam’. Deze mening speelde overigens geen rol bij de gevoerde rechtszaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.