Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 jan 2020

Honderden mensen demonstreren op de Dam tegen 5G

Honderden mensen hebben zich zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam verzameld om te demonstreren tegen de komst van het 5G-netwerk. De actievoerders zijn bang voor de straling van antennes die er voor het netwerk bij zullen komen.

Deze straling zou niet goed zijn voor mensen en het milieu.

Wereldwijd

De demonstranten hadden borden en spandoeken bij zich met daarop slogans als „5G weg ermee" en „5G schaadt onze gezondheid". De demonstranten in Amsterdam sloten zich met hun actie aan bij een wereldwijde actiedag. In meer dan honderd landen wordt er zaterdag gedemonstreerd tegen het veelbesproken 5G-netwerk.

Het protest is georganiseerd door het burgerinitiatief Stralingbewust Amsterdam. Iets voor 14.00 uur vertrok de hele stoet richting het Museumplein.

Veilig?

5G maakt internet een stuk sneller.  Daarom hebben aanbieders van telecomdiensten grote verwachtingen van de nieuwe techniek. Maar hierdoor worden we waarschijnlijk wel aan meer straling blootgesteld. Hoe erg is dat?

Het gezondheidsinstituut RIVM en agentschap Telecom meldden eerder deze week dat volgens nieuw onderzoek, waarbij de straling werd gemeten en berekend, de straling veilig lijkt. Of dat zo blijft, is alleen onzeker en lastig te voorspellen. Er is dan ook nog wel vervolgonderzoek nodig naar de effecten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Honderden mensen demonstreren op de Dam tegen 5G
Sluiten