Julia Osendarp
Julia Osendarp Relaties & seks 7 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe krabbel je op nadat je bedrogen bent in een relatie? Relatiepsycholoog geeft handvatten

Niet iedereen is trouw in relaties en vreemdgaan bestaat nu eenmaal op deze aardbol. Maar wat als je erachter komt dat jouw partner vreemdgaat en je besluit de relatie uit te maken? Hoe krabbel je na dat bedrog weer op? Een relatiepsycholoog geeft een paar handvatten.

Overspel is zo’n thema waar we niet over uitgepraat raken. Dat blijkt wel uit het feit dat de Metro-lezer zich verdiepte in deze meestvoorkomende signalen van vreemdgaan en dit artikel over de reden waar de mens overspel pleegt. We vinden van alles van vreemdgangers en affaires, maar daar tegenover staat dat echt lang niet iedereen trouw is in zijn of haar relatie.

Relatiepsycholoog deelt handvatten bij bedrog relatie

Wellicht heb je het zelf ook meegemaakt dat je erachter kwam dat je partner een scheve schaats reed (of meerdere rondjes). Relatiepsycholoog Mairéad Molloy legt tegen de Britse Huffington Post uit dat de realisatie dat je bedrogen bent, overweldigend en moeilijk te verdragen kan zijn. „Het is normaal dat je bepaalde momenten terughaalt of specifiek gedrag analyseert, maar het kan ook leiden tot chronisch overdenken en angst.”

Mocht je ervan overtuigd zijn dat jouw partner je bedroog, en je niet bepaald vergevingsgezind bent, kan het zijn dat je de relatie beëindigt. Maar dat betekent niet dat je gekwetste gevoelens daarmee eveneens als sneeuw voor de zon verdwijnen. „Mensen die worden bedrogen, ervaren vaak angst, verwarring, opdringerige gedachten, hopeloosheid, vertrouwensproblemen, prikkelbaarheid en woede, gevoelens van schuld en schaamte en depressie.” Mocht je bedrogen zijn, dan kost het tijd om die wonden te helen. En Molloy oppert om een therapeut in te schakelen om het te verwerken.

Opkrabbelen na vreemdgaan

Maar mocht je partner zijn vreemdgegaan, dan kun je volgens Molloy de volgende punten onthouden om weer op te krabbelen:

  • Zet jezelf op één, luister naar je gevoel en probeer je hoofd koel te houden
  • Neem geen beslissingen uit angst
  • Maak een lijst met jouw persoonlijke grenzen
  • Overweeg een ‘pauze’ van social media. Is dit moeilijk? Dan kun je daarvoor ook professionele hulp inschakelen
  • Omring jezelf met familie en vrienden
  • Probeer nieuwe activiteiten, alleen
  • Zet je eigen mentale gezondheid voorop
  • Laat je emoties gaan, onthoud dat tranen of rouw horen bij afsluiting en helen

Eerder schreef Metro over deze drie manieren die psychotherapeut Sean Grover aandroeg om over een gebroken hart heen te komen. Volgens Molloy zijn geduld en aandacht voor jezelf essentieel om op te krabbelen na bedrog. „Je kunt leren omgaan met pijn om uiteindelijk over het overspel heen te komen. En hoewel het pijn kan doen, maken deze lessen je sterker. En onthoud: Hij of zij was het, niet jij.”

Waarom scheiden de meeste koppels na 8 jaar? Dat valt te verklaren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.