Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Reizen 17 dec 2020 / 08:30 uur

Naar het buitenland vliegen? Verklaring noodzakelijk reizen komt eraan

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of reizen noodzakelijk is.

Ze laat die mogelijkheid onderzoeken, schreef zij gisteravond aan de Tweede Kamer. Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen gaan. Van Nieuwenhuizen wil hiermee mensen verder ontmoedigen om te vliegen. De maatregelen die de luchthaven en vliegmaatschappijen hebben genomen, zijn volgens haar „absoluut nog niet genoeg”.

Drukte om te reizen op Schiphol

De afgelopen dagen en ook gisteren nog – de dag nadat de harde lockdown van kracht is gegaan – duiken er beelden op van drukte op Schiphol, waarbij veel mensen te dicht bij elkaar staan. De minister noemt dat onacceptabele situaties die niet passen bij de ernstige gezondheidssituatie waarin Nederland zich bevindt. Daarom heeft ze de sector opnieuw gesproken „om hen tot de orde te roepen”. Op social media verschijnen telkens foto’s van de drukte op het vliegveld.

Het kabinet roept al tijden op alleen strikt noodzakelijke reizen te maken in verband met het coronavirus. Deze week is de oproep om niet naar het buitenland te reizen en geen reizen te boeken, verlengd tot 15 maart. Als mensen toch op vakantie gaan, is dat zeer onverantwoord en ongepast, benadrukt Van Nieuwenhuizen nogmaals. Sinds gisteren geldt voor de hele wereld een oranje reisadvies.

Geen pakketreizen meer

Volgens haar hebben de vliegmaatschappijen nu aangegeven dat ze tot 15 maart geen pakketreizen meer aanbieden naar ‘oranje gebieden’. Ook zullen vliegreizigers straks een negatieve testverklaring moeten hebben voor vertrek uit een risicogebied.

Een foto van een XL-testlocatie op Schiphol
Een XL-coronateststraat op Schiphol. Op de nieuwe locatie kunnen alle Nederlanders terecht voor zowel sneltests als reguliere tests. Foto: ANP / Sem van der Wal

Schiphol heeft sinds het afgelopen weekend meer veiligheidspersoneel en meer ‘securitylanes’ en balies ingezet. Ook zijn er meer begeleiders om mensen afstand van elkaar te laten houden. Daarnaast zijn werkzaamheden aan grenscontrolepoortjes stopgezet, zodat ze allemaal weer open kunnen. Daarnaast worden de vluchtschema’s aangepast. Ook gaat de vliegsector mensen actiever wijzen op het feit dat ze alleen moeten reizen als het noodzakelijk is en dat ze niet moeten reizen als ze klachten hebben.

Vakanties gelden niet als noodzakelijke reizen

Het is nog niet duidelijk hoe een reizigerverklaring eruit zal zien en op welk moment die moet worden ingevuld. Daarvoor is het onderzoek bedoeld, aldus het ministerie. Ook moet nog duidelijkheid komen over wat strikt noodzakelijk is of niet. Vakantie of soortgelijke reizen zijn dat volgens het ministerie niet. Maar vrachtverkeer, vluchten van mensen met een vitaal beroep of familiebezoek in verband met een uitvaart zijn bijvoorbeeld wel noodzakelijk.

Lees ook: Brussel wil vaccin nog eerder toelaten: ‘Laten we snel beginnen!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Naar het buitenland vliegen? Verklaring noodzakelijk reizen komt eraan
Sluiten